Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen gyakran kell lecserélned a mosogatószivacsot!

Ha nincs mosogatógéped, akkor a mosogatószivacsot gyakorlatilag minden nap igénybe veszed. De hány napig lehet ugyanazt a szivacsot használni? Most végre itt a válasz!

Mosogatás után az első dolgod forró vízzel és tisztítószerrel átmosni a szivacsot, hogy fertőtlenítsd? Akkor rossz hírünk van: ez sajnos semmit nem segít. A Science Reports friss tanulmányából ugyanis kiderült, hogy az egyetlen módja annak, hogy eltávolítsd a szivacsról a bacikat az az, ha kidobod a kukába. A kutatók ugyanis összehasonlították a forró vízzel tisztított és az egyáltalán nem tisztított szivacsokat, és mindegyiken ugyanannyi baktériumot találtak.

A mosogatószivacsot így érdemes legalább hetente egyszer lecserélned, hosszabb idő után ugyanis több baktérium lehet rajta, mint egy átlagos vécékagylóban – hiába tisztítod rendszeresen. Ha hetekig ugyanazt a szivacsot használod, olyan bacikat juttathatsz a szervezetedbe, amik komoly betegségeket, például agyhártyagyulladást is okozhatnak. Ez azért elég ijesztően hangzik, nem?

Az eredmény egyébként egyáltalán nem meglepő, hiszen a szivacsok általában nedvesek, és folyamatosan már erjedésnek indult ételekkel érintkeznek. Pontosan ezért nagyon fontos, hogy hetente egyszer lecseréld, és közben figyelj arra, hogy mindig alaposan öblítsd el és szárítsd ki. Így többé nem kell aggódnod a bacik miatt!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss