Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így maradnak illatosak a ruhák mosás után

Nem bonyolult a mosás, de mégis sokan elrontják valahol. Szerencsére léteznek olyan trükkök, melyekkel búcsút inthetünk a kellemetlen szagoknak, és tovább maradnak illatosak kedvenc ruháink.

A problémának egyszerre több oka is lehet, ezért érdemes először azokat megszüntetni. Ezen túl persze vannak még egyéb praktikák is, melyeknek köszönhetően a kellemes illat még frissebb, még maradandóbb lesz. Próbáljátok ki!

Tegyünk bele kendőt

A ruhaszárítóval egy gond van: elveszi a ruha frissen mosott illatát. Viszont ezt a problémát is egyszerűen kiküszöbölhetjük, csak használat előtt tegyünk bele egy drogériában kapható szárítókendőt.

Messze egymástól

Teregetésnél a legfontosabb, hogy a lehető legszellősebben tegyük a vizes ruhákat egymás mellé. Nagyon gyorsan bebüdösödnek, ha egymáshoz érnek a szárítón.

Ne várjunk vele

Mikor lejár a mosógép, azonnal szedjük ki belőle a vizes ruhákat. Akár néhány perc alatt is elveszíthetik a friss illatukat. Szerencsére a legtöbb gép már hangosan jelez, ha ideje kipakolnunk belőle.

Öblítsük ki őket

Bizonyos időközönként a mosógépre is ráfér az öblítés. Nagyjából 5-8 mosás után érdemes elindítani egy üres tisztítóprogramot, hogy a gépből eltűnjenek a lerakódott szennyeződések.

Hagyjuk nyitva utána

Mosás után hagyjuk nyitva a mosógép ajtaját, illetve a mosószer és öblítő adagolóját. Ez a megfelelő szellőzés és kiszáradás miatt fontos, hogy a víz ne rohadhasson bele a tárolókba. Még jobb, ha egy száraz ronggyal át is töröljük a gép belsejét, különös tekintettel a gumis részekre.

Még mindig nem jó?

Ha az előbb említett lépéseket mind helyesen csináljuk, de még mindig gond van a ruhák illatával, akkor lehet, hogy az öblítővel és mosószerrel van a probléma. Ritkán fordul elő, de megtörténhet, hogy a két illat üti egymást.

Használjunk ecetet

Mint azt tudjuk, az ecet háztartásunk egyik csodaszere, szinte bármihez jó. Öblítő helyett is nyugodtan használjuk! Nem kell félni, hogy karakteres aromája befogja a ruhákat. Semlegesíti a szagokat, nem szívja a ruhák színét, oldja a foltokat és még sorolhatnánk.

Ne felejtsünk szellőztetni

Ha a szobában teregetünk, akkor ne felejtsünk el rendszeresen szellőztetni. Ez elősegíti a ruhák gyorsabb száradását, ami az egyik titka a kellemetlen szagok elkerülésének.

Frissítsük fel

A ruha frissességét sokáig megőrizhetjük, ha ruhatisztító spray-t használunk hozzá. Ezt megvehetjük a drogériában vagy otthon is elkészíthetjük: egy fújós flakonba tegyünk vizet, adjunk hozzá 4-5 evőkanál borszeszt, majd pár csepp illóolajat.

Vasalás közben

Vasalás előtt is használhatjuk a ruhafrissítő sprayt-t, de a legegyszerűbb, ha a tartályba illatosított desztillált vizet teszünk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss