Az EU elutasítja az ukrajnai régiók orosz illegális annektálását

2022. október 04. 12:12

Felszólították Oroszországot, hogy vonja vissza jogellenes határozatait.

2022. október 04. 12:12
null

Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.

Az uniós külügyi szolgálat tájékoztatása szerint Michael Siebert, az Európai Unió Oroszországért, Keleti Partnerségért, Közép-Ázsiáért és a regionális együttműködésért felelős igazgatója Brüsszelben bekérette az Oroszország Európai Unió mellé rendelt missziójának ügyvivőjét, Kirill Logvinovot.

Michael Siebert közölte az orosz diplomatával, hogy

az EU nem ismeri el és sosem fogja elismerni az ukrán területek jogellenes orosz annektálását.

Oroszország vonatkozó határozatai semmisek, és semmilyen joghatással nem bírnak.

„Az EU rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét”

Siebert arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza jogellenes határozatait, és haladéktalanul, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja ki csapatait és minden katonai felszerelését Ukrajna egész területéről. Emlékeztetett, az EU rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül.

Az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) kedden ratifikálta a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való „csatlakozásáról” szóló szerződéseket. A Szövetségi Tanács plenáris ülésén egyhangúlag szavazta meg a donyecki és a luhanszki „népköztársasággal”, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést. Egy nappal korábban az alsóház, az Állami Duma is hasonlóképpen határozott.

A négy régió Oroszországhoz csatlakozásáról rendezett „népszavazást”, valamint a területek annektálását egyedül Észak-Korea ismerte el.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
norbert1970
2022. október 04. 21:38
Koszovót mindenki elismerte ,terrorista UCSK az is jó az EU-nak. Sajnos Magyarország is elismerte az albán terrorista államot.
Bitrex®
2022. október 04. 13:56
Hehe! Már csak év végéig lehet hrivnyával fizetni az újonnan csatlakozott régiókban. "Mind a négy területen 2022 végéig engedélyezett az ukrán hrivnya használata, január elsejétől azonban az orosz rubel lesz az egyetlen elfogadott fizetőeszköz."
PUSZTÍTÓ.
2022. október 04. 13:34
vvvvvv
Gèbi
2022. október 04. 13:14
Az oroszok meg kb éppen leszarják hogy mit szeretne ez a beteg erkölcsű söpredék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik