Közélet

Íme az amerikai titkosszolgálat forgatókönyve az orosz–ukrán háború következő hónapjaira

A megfigyelések alapján mindkét fél megpróbálja rendezni sorait, gondoskodni az utánpótlásról és újjáépíteni a lerombolt létesítményeket. Ez különösen Ukrajnának fontos.

Bár a harcok tempója lassul, a következő, téli hónapokban sem állnak le az összecsapások Oroszország és Ukrajna között – ez derült ki az amerikai titkosszolgálat jelentéséből, amiről Avril Haines hírszerzési igazgató nyilatkozott. Véleménye szerint nem láthatók olyan jelek, amelyek alapján azt a következtetést vonhatnák le, hogy csökken az ukrán erők ellenállása.

Fotó: Bulent Kilic / AFP

A megfigyelések alapján mindkét fél megpróbálja rendezni sorait, gondoskodni az utánpótlásról és újjáépíteni a lerombolt létesítményeket. Ez különösen Ukrajnának fontos, hiszen az oroszok folyamatosan támadják a kritikus infrastruktúráját, és hamarosan üzemanyagválság is fenyegetheti az országot.

Oroszország, amely a háború során elfoglalt területek felét már elveszítette, várhatóan ellentámadásra készül a téli hónapokat követően, de az ukránoknak is határozott terveik lehetnek az „átmeneti” időszak után.

Az amerikai szakértők szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az alacsony morállal, szervezetlenül harcoló, ellátási problémákkal és lőszerhiánnyal küzdő oroszok képesek-e új lendületet venni.

A napokban a főtitkára közölte: nem engedhető meg, hogy az oroszok győzzenek. Jens Stoltenberg a német kancellárral, Olaf Scholzcal folytatott megbeszélése után kiemelte, az észak-atlanti szövetség nem hagyja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök belerángassa a háborúba, de nem is engedheti meg, hogy az ukrán lakosságot fagyhalálba rakétázó Oroszország győzzön.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden és Emmanuel Macron francia elnök azt is megerősítette, hogy Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett, „széles körben dokumentált atrocitásokért és háborús bűncselekményekért".

 

 

Egyesült Államok orosz-ukrán háború titkosszolgálat
Kapcsolódó cikkek