Novak Djokovics kizárását követelik az üzenete miatt

A Roland Garros második fordulójában Fucsovics Márton és Novak Djokovics egymás ellen játszhat. Akadnak azonban olyan szurkolók, akik szerint a szerbet ki kellene zárni a tornáról az első fordulós, Aleksandar Kovacevic elleni győzelme után a kamerára írt üzenete miatt. Novak Djokovics békére szólított fel, s szerinte Koszovó Szerbia szíve.

2023. 05. 29. 22:15
DJOKOVIC, Novak
Róma, 2023. május 17. A szerb Novak Djokovics búcsúzik a közönségtõl, miután kikapott a dán Holger Runétõl a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének negyeddöntõjében 2023. május 17-én. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics sehogyan sem tudja elkerülni az ellentmondásos helyzeteket. A szerb teniszező sportága történetének egyik legnagyobb alakja, mégis megosztó személyiség, akit az elmúlt években kizárás és kitoloncolás is hátráltatott abban, hogy még tovább növelje Grand Slam-trófeáinak számát. Djokovics hétfőn a Roland Garros első fordulójában magabiztosan érvényesítette a papírformát, három játszmában nyert az amerikai Aleksandar Kovacevic ellen, azonban sokaknál kiverte a biztosítékot azzal az üzenettel, amelyet a győzelem után írt a kamerára.

Novak Djokovics
Novak Djokovics készen áll a elleni meccsre, de van, aki nem engedné pályára lépni (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A meccs a sorsolás pillanatában egészen másképpen tűnt a szerb összetartozás szimbólumának. Aleksandar Kovacevic szerb szülők gyermekeként már az Egyesült Államokban, New Yorkban született, de nem a kiváló amerikai teniszezők egyike lett a példaképe, hanem Novak Djokovics.

Kovacevic hétéves volt, amikor 2005-ben a US Openen közös fotót kért Djokovicstól, pedig a szerb akkor még zöldfülűnek számított a profik között, egyetlen trófeát sem szerzett még az ATP Touron.

Idén viszont Djokovics már azért játszik a Roland Garroson, hogy az első férfiteniszező legyen, aki eljut huszonhárom Grand Slam-trófeáig. A szerb számára ez óriási motivációt jelent, ugyanakkor a torna előtt korábban tőle nem hallott nyíltsággal beszélt arról, hogy az idő ellene dolgozik.

– A testem már nem úgy reagál, ahogy tíz évvel ezelőtt. Sokkal több nehézséggel és fájdalommal kell megküzdenem, majdnem minden héten történik valami a testemmel – fogalmazott a Roland Garros előtt a harminchat éves klasszis.

Djokovics az idei Australian Openen is sérüléssel bajlódott, ennek ellenére megnyerte a tornát, az elmúlt években viszont több Grand Slam-verseny megnyerésében is meghökkentő okok akadályozták meg. 2020-ban a US Openen kizárták, mert labdával torkon találta az egyik vonalbírót, 2022-ben oltatlansága következtében kitoloncolták Ausztráliából, az Egyesült Államokba pedig el sem utazott.

Novak Djokovics Koszovó témájában nyilvánult meg

A tenisszel az első fordulóban nem volt gondja a Roland Garroson, magabiztosan érvényesítette a papírformát Kovacevic ellen, még ha a harmadik játszma hosszabbra is nyúlt a kelleténél.

– Két és fél szetten keresztül irányítottam a mérkőzést, aztán amikor a meccsért adogattam, Kovacevic brékelni tudott. Elismerés illeti a küzdőszelleméért, nekem viszont aztán sikerült egy szinte tökéletes tie breaket játszanom. Összességében elégedett vagyok a játékom színvonalával – summázott Djokovics, aki a második fordulóban Fucsovics Márton ellen lép pályára.

A teniszen kívüli okok miatt azonban ismét főhet a torna harmadik kiemeltjének feje. A feszült koszovói helyzetre reagálva Djokovics a következő üzenetet írta a kamerára:

Koszovó Szerbia szíve. Elég az erőszakból

A megnyilvánulás miatt a közösségi médiában sokan már kizárást és eltiltást követelnek.

„Novak Djokovicsot el kellene tiltani mindenféle sporttevékenységtől. Nagyon veszélyes hagyni, hogy terjessze a hazug propagandát, amely koszovói albánok ezreinek halálához vezetett.” – csak egy példa a Djokovics ellen irányuló hozzászólások közül.

Djokovics 2008-ban, miután Koszovó kikiáltotta függetlenségét, kijelentette, hogy Koszovó Szerbia része, és ennek így is kell maradnia.

Ugyanebben az évben hasonló üzenetért honfitársát, Milorad Csavicsot kizárták az úszó Európa-bajnokságról. Azaz nem teljesen biztos, hogy csak a közösségi médiában merült fel Djokovics elleni szankció, elvégre Koszovó a Grand Slam-tornákat szervező Nemzetközi Teniszszövetségnek (ITF) is tagja.

A szerb teniszezőt már az üzenet után nem sokkal, a sajtótájékoztatón szembesítették a kamerára írt mondatainak vegyes fogadtatásával.

– Szerbként nagyon fájdalmas számomra, ami Koszovóban történik, hogy a szerbeket kiutasítják a településekről. Közszereplőként felelősségemnek érzem, hogy kifejezzem a támogatásomat, különösen annak tükrében, hogy az édesapám Koszovóban született. Nem tudom, hogy megbüntetnek-e azért, amit tettem, de újra megtenném – válaszolt Djokovics, aki a vitatott terület történelmi és kulturális jelentőségét is hangsúlyozta.

Ha a tornára nem lesz hatással Djokovics üzenete, akkor szerdán Fucsovics Márton ellen folytatja szereplését a Roland Garroson.

Gálfi is kiesett

Női egyesben már nincs versenyben magyar teniszező a Roland Garroson. Udvardy Panna és Bondár Anna vasárnapi búcsúja után hétfőn Gálfi Dalma is elveszítette első fordulós mérkőzését, három játszmában kapott ki az orosz Varvara Gracsovától.

A hétfő játéknap nagy nevű áldozatai közé tartozott a tavalyi negyeddöntős Félix Auger-Aliassime (10. kiemelt) és a női egyes olimpiai bajnoka, Belinda Bencic (12.), előbbit Fabio Fognini, utóbbit Jelina Avaneszjan búcsúztatta.

Borítókép: Novak Djokovics egy üzenet miatt inthet korán búcsút Párizsnak? (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.