Az Egyesült Királyság leállítja a szárazföldi gázszállítást Európába, amennyiben az súlyosabbá válik. Mivel az európai országoknak azzal kell szembesülniük, hogy Oroszország felfüggeszti a gázexportot, 

a britek szintén azt tervezik, hogy elzárják a Hollandiába és Belgiumba tartó energiaszállítást, amely lépés alááshatja a nemzetközi energiaügyi együttműködést 

– számolt be a Financial Times

Az úgynevezett interkonnektor-vezetékek leállítása a brit vészhelyzeti gáztervet követő első intézkedések között szerepelne, amelyet a National Grid villamosenergia- és gázszolgáltató vállalat indíthatna el, ha az elkövetkező hónapokban az ellátásban hiány lépne fel. 

United,Kingdom,Oil,And,Gas,Fuel,Pipeline.,Oil,Industry,Concept.
Fotó: Shutterstock

Az európai gáztársaságok felhívást intéztek a brit kormányhoz, hogy működjön együtt az Európai Unióval, és arra figyelmeztették Londont, hogy a rendszerösszekötők leállítása visszafelé sülhet el, mivel Nagy-Britannia szintén nagy mennyiségű gázt importál a kontinensről a tél időszak csúcspontján. 

Határozottan azt javaslom, hogy az Egyesült Királyság gondolja át újra a rendszerösszeköttetés leállítását. Igaz, nyáron a kontinensnek előnyös az összeköttetés, azonban télen az Egyesült Királyság számára is előnyös 

– mondta Bart Jan Hoevers, a Gázszállítási Rendszerüzemeltetők Európai Hálózatának elnöke.

Az Egyesült Királyságban egy négylépcsős terv részeként zárnák el a vezetékeket, ha súlyos ellátáshiány lépne fel, illetve további rendkívüli intézkedések közé tartozik a nagy ipari felhasználók ellátásának leállítása, és a háztartások felhívása a fogyasztás csökkentésére.

Németország és Hollandia ebben a hónapban elindította saját vészhelyzeti tervét: ismét üzembe helyezték a szénerőműveket, és felszólították az ipart a gázfelhasználás csökkentésére, miután Oroszország leállította a gázexportot. Március óta a Nagy-Britanniát Belgiummal és Hollandiával összekötő két tenger alatti csővezeték maximális kapacitással működik, napi 75 millió köbméter gázt exportálva a kontinensre, miközben Európa tárolópuffer kiépítésére törekszik a további orosz megszorítások ellensúlyozására. Az Egyesült Királyság minimális gáztároló kapacitással rendelkezik, így a többletkészleteket, beleértve az importált cseppfolyósított földgáz (LNG) rakományt is akkor továbbítják Európába, amikor a nyári hónapokban alacsony a kereslet. Elemzők közlése szerint az olyan nagyon hideg téli időszakokban, mint a 2018-as „keleti fenevadnak” emelgetett vihar idején, az Egyesült Királyság gázmennyiségének 20-25 százalékát az EU országaival kialakított kétirányú rendszerösszekötőin keresztül kapta. 

Németország gazdasági minisztere kijelentette, attól tart, hogy Oroszország heteken belül végleg elzárja a legfontosabb földgázvezetékét. Robert Habeck a ZDF televíziónak adott interjújában azt mondta: „Hazudnom kellene, ha azt mondanám, hogy nem félek ettől.” A szóban forgó Északi Áramlat 1 vezeték a fő vezeték, amely Oroszországból szállítja a földgázt Németországba. Németország a világ legnagyobb orosz gázimportőre, de az energiaellátása veszélyben van, mióta Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. Oroszország már legalább 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztüli gázáramlást.