2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Szlovákia magyarok által is lakott területein a bezárástól tart a vállalkozások többsége

Az ukrajnai háború és a szankciók hatására kialakult gazdasági válság miatt Szlovákia magyarok által is lakott területein a vállalkozásaik bezárásától tart a vállalkozók többsége - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Alapítvány által készített.

  • Szlovákia magyarok által is lakott területein a bezárástól tart a vállalkozások többsége

A felmérést a tavalyi év végén, 1074 egyéni, kis- és középvállalkozó megkérdezésével, a nyugat-, közép- és kelet-szlovákiai régiókban - vagyis az ország magyarok által is lakott területein - készítették.

A felmérés keretében az ukrajnai háború kitörésével és az Oroszország elleni szankciók bevezetésével összefüggésben kialakult gazdasági válságnak a szlovákiai vállalkozásokra gyakorolt hatásait, illetve a szlovák kormány által a helyzetre adott válaszként foganatosított intézkedések hatékonyságát vizsgálták. Az elemzők megállapították: a háború eredményeképpen Ukrajnával, a szankciók hatására pedig Oroszországgal szűnt meg a külkereskedelem.

Szlovákiában a szankciók és a háború kézzel fogható negatív gazdasági következményei közé sorolták a nyersanyagok drágulását, az elsődleges mezőgazdasági termékek korlátozott hozzáférhetőségét, illetve azok behozatalának csökkenését, a gázolaj és az üzemanyagok árának emelkedését, az áram és gáz árának emelkedését, valamint a közel 12,2 százalékos inflációt. Ezek hatására számos vállalkozás került bizonytalan helyzetbe, hiszen a megemelkedett rezsi miatt óriási mértékben emelkedtek a költségeik, amit csak kevesen tudtak ellensúlyozni - teszik hozzá.

A felmérésből kiderült, hogy a vizsgált szlovákiai vállalkozások több mint háromnegyedét (a megkérdezettek 82 százaléka) negatívan érintette az elmúlt időszakban kialakult gazdasági válság, és a vállalkozások típusa vagy területi elhelyezkedése alapján nem volt tapasztalható számottevő különbség.

A válaszadók állítása szerint vállalkozásaikat leginkább a vásárlóerő visszaesése és a nyersanyagok és az üzemanyag árak növekedése sújtotta. A felmérésben a vállalkozások több mint negyede (a válaszadók 26 százaléka) állította azt, hogy a kialakult helyzet hatására várhatóan meg kell válnia az alkalmazottai egy részétől, vagy már meg is tette azt. Az elbocsátások esélye a kisvállalkozásoknál a legnagyobb, 41 százalékuk tartott egy ilyen forgatókönyv megvalósulásától.

A felmérésben részt vevő vállalkozók csaknem mindegyike borúlátó a jövőt illetően, 98 százalékuk vélekedett úgy, hogy a válság következményei a következő egy évben is negatívan befolyásolják majd a tevékenységét. A megkérdezettek 57 százaléka pedig azt mondta: esélyes, hogy vállalkozását be kell zárni. Az ilyen félelmeket megfogalmazók közül a leginkább érintett csoport az egyéni vállalkozóké (62 százalék) volt, területi szempontból a kelet-szlovákiai vállalkozóké (69 százalék), tevékenység alapján pedig a szolgáltatásban és kereskedelemben működő cégeké (62 százalék). A felmérés résztvevőinek véleménye a szlovák kormány intézkedéseiről meglehetősen egyértelmű képet mutatott: a megkérdezettek 93 százaléka állította azt, hogy elégedetlen a pozsonyi kormányzat válságkezelési intézkedéseivel.

BORÍTÓKÉP: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!