Elzárták az ukránok a katonai terveket az amerikaiaktól – mutat rá Nógrádi György

2023. június 03. 19:47

Pedig a biztonságpolitikai elemző szerint a világban már „a Távol-Kelet feszültségei sokkal fontosabb helyet foglalnak el, mint az orosz–ukrán konfliktus”.

2023. június 03. 19:47
null
Béres Sándor
Béres Sándor

„Májusban sem csökkent a feszültség a világban” – értékelt hónap végi elemzésében Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő a Makronóm Intézet szakmai blogjának hasábjain.

Az ukránok már nem bíznak az amerikaiakban?

Elemzésében a szakértő többek között felidézte az ukránok döntését, amely szerint amiatt, hogy a Pentagonból kiszivárgott iratok miatt késlekedik az ukrán ellentámadás (azóta Zelenszkij szerint már készen állnak – a szerk.),

az amerikaiak eztán „semmiféle betekintést nem nyerhetnek az ukrán katonai tervekbe”. 

(Kérdés, hogy ez vajon bizalomvesztést jelent-e az amerikaiakkal szemben, hiszen a fentiek mellett például az is kiderült: Zelenszkijt sarokba szorították, mialatt Biden a tárcáját kereste, vagyis éppen egy törvénnyel próbálta meg megmenteni a totális csődtől az amerikai gazdaságot. Arról, hogy ez hogyan sikerült, itt írtunk bővebben – a szerk.). De Nógrádi György rámutatott arra is: kommunikációjukból arra következtethetünk, hogy az ukrán vezetés közel sem mindenben egységes.

De akkor miben értenek egyet az ukránok az ukránokkal?

Nos, Nógrádi György szerint

abban biztosan egységes az ukrán vezetés, hogy „újabb fegyvereket, modern nyugati repülőgépeket és hadihajókat szeretne kapni. Természetesen ingyen,

hiszen ezzel is védik Európát az oroszoktól.”

(Érdekesség, hogy míg az EU számos állama ezt jogos felvetésnek tartja Ukrajna részéről, ugyanezen államok azt már nem tartották jogos felvetésnek, hogy a magyar határkerítés Európát is védi a migránsoktól. Azóta persze azt látni, hogy egyre több európai ország fontolgatja, építette fel, vagy éppen hosszabbította meg saját országa határkerítését – a szerk.)

De mi a helyzet eközben a világban?

A biztonságpolitikai elemző szerinta Távol-Kelet feszültségei sokkal fontosabb helyet foglalnak el, mint az orosz–ukrán konfliktus. Európa tehát a mostani világhelyzetben újra csak periférikus szerepet játszik. Franciaország belpolitikai nehézségeit Macron elnök sikeres külpolitikával igyekszik pótolni” – írja az elemző.

Németországban a hárompárti koalíció napi nehézségekkel küszködik, Olaszország pedig nincs abban a helyzetben, hogy meghatározó befolyást gyakoroljon Európa ügyeire. Nagy-Britannia a BREXIT után küzd az egykor dicső Nemzetközösség maradványainak fenntartásáért, jelenleg éppen az esetleges skót és walesi függetlenségi törekvések ellen. Az ír–észak-ír kérdés pedig továbbra is rendezetlen” – teszi hozzá. 

A világ megy tovább előre, csak az irány, sajnos, nem látható”

– zárja sorait Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő elemzését a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NZoltán
2023. június 04. 21:33
Miért kellene az ukránoknak elzárni a katonai terveket az amerikaiak elől, hiszen azt ők gyártják vagy hagyják jóvá az ukrán vezetés számára. Ja, ha csak nem a zavarosan szivárogtató sajtó elől dugdossák,... akkor talán van némi ráció.
brekker
2023. június 04. 15:08
Nógrádi is egy nagy vetítőkirály.
kaffogó hebrencs
2023. június 04. 14:56
Majd Zselé odaadja a terveket egy csík kokóért.
nempolitizálok
2023. június 04. 13:27
Ja, nemsokára Pressman elvtárs is megy kínába nagykövetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik