Medvegyev: A litvánok meghajoltak az amerikaiak akarata előtt

A volt orosz államfő szerint Moszkva gazdasági jellegű válaszlépéseket tesz.

Magyar Nemzet
2022. 06. 28. 18:14
null
Kalinyingrád, 2022. június 22. A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelõdõ orosz exklávé között. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az áruforgalom korlátozása része annak a proxyháborúnak, amelyet a Nyugat rászabadított Oroszországra” – nyilatkozta egy lapinterjúban Dmitrij Medvegyev egykori orosz államfő, a biztonsági tanács jelenlegi helyettes vezetője, akit a TASZSZ orosz hírügynökség idézett. Medvegyev arra reagált, hogy Litvánia nemrég leállította az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk – építőanyagok, fém, fa, cement, műtrágya, alkohol, kaviár és néhány más árukategória – vasúti tranzitját Kalinyingrádba, Oroszország balti-tengeri exklávéjába. A korlátozás a közúti szállítást is érinti, elérheti az orosz anyaország és az exlávé közötti forgalom negyven-ötven százalékát.

Dmitrij Medvegyev azzal fenyegetett, hogy Moszkva válaszolni fog a litván lépésre, elsősorban olyan gazdasági intézkedésekkel, amelyek komoly energiaellátási nehézségekkel fognak járni Vilniusnak.

Mint mondta, az EU még csak nem is ösztönözte Litvániát, hogy Moszkvával szemben ilyen kemény lépésekkel sújtsa Kalinyingrádot, ám Litvánia „szolgalelkűen meghajolt amerikai jótevői akarata előtt, ismét bizonyítva degenerált oroszellenes viselkedését”. A volt államfő szerint Moszkva hasonló válaszlépéseket tehetne Vilniusszal szemben, ám ezzel eszkalálódhatna a konfliktus.

Gazdaságsújtó lépéseket még nem, de orosz kibertámadást máris el kellett szenvednie Litvániának, hétfőn ugyanis úgynevezett túlterheléses kibertámadás érte a litván állami- és magánintézményeket.

Elkövetőként a Killnet orosz hackercsoport jelentkezett. A Killnet szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a támadás mindaddig folytatódni fog, amíg Litvánia fel nem oldja a blokádját. – A fő célpontok állami intézmények, szállítmányozási vállalatok és a sajtóorgánumok honlapjai – ismertette Margiris Abukevicius védelmi miniszter-helyettes. A litván országos kiberbiztonsági központ és a védelmi minisztérium szerint „nagyon valószínű, hogy hasonló vagy még intenzívebb támadásokra lehet számítani a napokban, különösen a logisztikai, energetikai, illetve pénzügyi ágazatokban”.

Gitanas Nauseda litván elnök a múlt heti EU-csúcstalálkozón arról beszélt, hogy a kalinyingrádi blokád nem egy Litvánia és Oroszország közötti kétoldalú konfliktus, „ez az Európai Unió és Oroszország ügye”. Kijelentette: Litvánia nem vezet be saját szankciókat. Ami történt, hogy a határidő lejárta előtt Litvánia most hajtotta végre az EU negyedik, márciusban bevezetett szankciócsomagját.

Borítókép: A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.