Lapozó: Norvégia Oroszországgal tárgyal

Pénzügyi támogatást kapnak az ukrán menekülteket ellátó francia családok • Tarolna a jobboldal egy esetleges előrehozott választáson Spanyolországban • Lukasenko elismerte Fehéroroszország részvételét az orosz–ukrán háborúban • Norvégia Oroszországgal tárgyal.

Magyar Nemzet
2022. 10. 05. 14:18
null
Los Cristianos, 2019. március 17. Halászhajók Los Cristianos kikötõjében. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Lehotka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzügyi támogatást kapnak az ukrán menekülteket ellátó francia családok

November végétől pénzügyi támogatást kapnak azok a francia családok, amelyek hónapok óta ukrán menekülteket szállásolnak el – jelentette be Elisabeth Borne francia miniszterelnök. A kormányfő nem közölt részleteket a támogatás összegéről és időtartamáról. A pénzügyi segítséget még július elején Joseph Zimet, az ukrán menekültek ellátásáért felelős miniszteri bizottság vezetője ígérte meg. Zimet akkor azt közölte, hogy az állami hozzájárulás havonta 150-200 euró lesz, hogy a francia családok segítségével megszervezett és sikerrel fenntartott ellátás ne omoljon össze. A finanszírozás – Zimet tervei szerint – azonban csak néhány hónapig tart majd.

 

Franciaországba valamivel több, mint százezer ukrán menekült érkezett a háború kitörése óta, köztük 19 ezer iskoláskorú gyermek. A francia családokat váratlanul érő energiaválság és infláció miatt azonban számos befogadó már áprilisban azt jelezte, hogy anyagi tartalékaik apránként kiürülnek. Egy öttagú ukrán családot befogadó francia férfi havi kosztszámlája például háromszáz euróról 1600 euróra (több mint hatszázezer forintra) nőtt.

 

A vendéglátók mindegyike arra számított, hogy az ukránok ott tartózkodása csak átmeneti lesz, mielőtt az akkor villámháborúnak gondolt invázió véget ér, vagy az állam később saját hatáskörben gondoskodik majd az ukránok hosszú távú ellátásáról. A franciák azonban azóta felismerték, hogy az ukránok többsége – ha nem akarják őket az utcára kitenni – a befogadó családoknál marad, mielőtt végleg hazatérhetnek.

Forrás: Cnews.fr

Tarolna a jobboldal egy esetleges előrehozott választáson Spanyolországban

Az elmúlt hétvégén több felmérés is készült Spanyolországban, amelyekben az állampolgárokat arról kérdezték, hogy ha most lennének az általános választások, akkor kire szavaznának. Az El Paísnál leadott válaszok szerint a Néppárt vezetője, Alberto Núñez Feijóo 21 képviselővel előzné meg Pedro Sánchezt és a szocialistákat, így 124 képviselőt ültethetnének a parlamentbe, szemben a baloldali 103-mal.

 

Statisztikájuk szerint legalább félmillió szavazó változtatna korábbi véleményén és döntene úgy, hogy ezúttal a bal helyett a jobboldalt állítaná a dél-európai ország élére.

 

Az El Español című lap vasárnap közzétett felmérése hasonló eredményeket mutat, sőt. Az ő adataik szerint Feijóo előnye Sánchezhez képest elérhetné a 38 parlamenti helyet: a Néppárt 131, a szocialisták pedig 93 mandátumot szerezhetnének, amennyiben most tartanák meg a választásokat. Az El Mundónak válaszolók még inkább jobbra húztak: a náluk leadott válaszok szerint a jobboldal 138 helyet szerezhetne meg a parlamentben. Spanyolországban eredetileg 2023 decemberében tartanák meg a választásokat, de többször felvetődött már annak előrehozatala a kormányváltás érdekében.

Forrás: Ondacero.es

Lukasenka elismerte Fehéroroszország részvételét az orosz–ukrán háborúban

Fehéroroszország hivatalos vezetője, Aljakszandr Lukasenka elismerte országa részvételét Oroszország Ukrajna elleni háborújában – írta a Belta fehérorosz hírügynökség október 4-én, kedden.

 

Ami az ukrajnai különleges katonai műveletben való részvételünket illeti, abban részt veszünk. Nem titkoljuk ezt. De nem ölünk meg senkit. Nem küldjük sehova a csapatainkat. És nem szegjük meg kötelezettségeinket

 

– mondta Lukasenka. A vezető kiemelte, hogy Fehéroroszország azért vesz részt a háborúban, hogy megakadályozza a konfliktus átterjedését Fehéroroszország területére.

 

Másodszor pedig azért [veszünk részt a műveletben], hogy megakadályozzuk a Fehéroroszország elleni támadást Lengyelország, Litvánia és Lettország felől a különleges katonai művelet leple alatt

 

– tette hozzá Lukasenka. Ezt megelőzően az ukrajnai orosz invázió hét hónapja alatt Lukasenko tagadta Fehéroroszország részvételét a háborúban. Mindeközben az ukrán védelmi erők a Fehéroroszországgal közös államhatár védelmének megerősítésén dolgoztak.

Forrás: Ua.korrespondent.net

Norvégia Oroszországgal tárgyal

Két hét múlva indul a norvég és orosz hatóságok tárgyalása, a találkozó témája a halászat lesz. Az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szigorú szankciók ellenére az orosz vonóhálós hajók több milliárd korona értékű halat rakhatnak ki jelenleg is a (nem EU-tag) Norvégiában, és a találkozón megállapodás születhet a jövő évi halászat részleteiről, amely ötszázezer tonna tőkehalra vonatkozik. A találkozó digitális formában valósul majd meg, és a két ország államigazgatásának több vezetője is részt vesz majd rajta. Bjørnar Skjæran halászati miniszter azt mondta, hogy szorosan követi a fejleményeket, de nem lát okot az együttműködés visszavonására. Skjæran érvelése szerint a fenntartható gazdálkodás elengedhetetlen a kormány számára. Hangsúlyozta, el kell kerülni a korábbi halválságokat, utalva a heringállomány megcsappanására a 60-as években és a tőkehal-válságra a 80-as években.

 

Ugyanakkor többen aggodalmuknak adnak hangot, mert szerintük az orosz hajók jelenléte a térségben biztonsági kockázatot rejt magában. Jonas Gahr Støre miniszterelnök hétfő este azt mondta, hogy az orosz hajók továbbra is kiköthetnek a norvég kikötőkben.

 

Bár az ország más részein fokozták a biztonságot, Støre úgy véli, hogy körültekintően ellenőrzik a halászhajókat is. Norvégia és Oroszország halászati együttműködése 70-es évek közepéig nyúlik vissza, amely elsősorban arról szól, hogy az országok közösen egyeznek meg kvótákban a fenntartható halászat érdekében, valamint kutatásban és ellenőrzésben is együttműködnek. A szerződés értelmében orosz hajók norvég gazdasági területeken is halászhatnak.

Forrás: NRK

Borítókép: Halászhajók Los Cristianos kikötőjében (Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.