A német válogatott vállalta a FIFA büntetését

A katari futball-vb előtt a csoportkör legnagyobb rangadójának várták a 2010-es és a 2014-es világbajnok egymás elleni meccsét. Arra viszont nem sokan számítottak, hogy a német válogatott pont nélkül várja a spanyolok elleni meccset. Hansi Flick csapata győzelmi kényszerben játszik, Luis Enrique már potenciális gólörömről nyilatkozott.

2022. 11. 27. 6:55
német válogatott Japán kéz a száj előtt
ar-Rajján, 2022. november 23. A német kezdõcsapat fényképezkedik, mielõtt megkezdõdik a Németország-Japán mérkõzés a katari labdarúgó-világbajnokság elsõ fordulójában, a E csoportban az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 23-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német válogatott a Japán elleni mérkőzés előtt még a szólás- és karszalagviselési szabadsága miatt aggódott, a 2-1-es vereség után viszont már a kieséstől félhet. A Nationalelfen négy éve kifogott a címvédők átka – amelyet idén a franciák megtörtek –, Oroszországból szégyenszemre már a csoportkör után hazakulloghatott, s ennek a súlyos kudarcnak a megismétlődése minden bizonnyal Hansi Flick szövetségi kapitány állásába kerülne.

Hansi Flick, a német válogatott szövetségi kapitánya
Hansi Flick számára Katar jelenti a végállomást a német válogatott élén? (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

– Bízunk a csapatban, pozitívan állunk hozzá a mérkőzéshez – hangsúlyozta a szerdai kudarc ellenére Flick, aki alaposan átbeszélte játékosaival a csapat helyzetét, viszont megkímélte labdarúgóit a mérkőzés előtti kötelező sajtótájékoztatótól. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ezért ugyan megbüntette a németeket, de ez már nem sokat számít az amúgy is feszült kapcsolat esetében.

A futballnál maradva: a mérkőzésnek jót tehet a német válogatott szorult helyzete, hiszen így biztosan nem látunk majd két kényelmes, a döntetlennel is boldog válogatottat, mint például péntek este. Flick várhatóan több helyen is változtat majd a japánok elleni csapaton, Niklas Süle aligha lesz újra jobbhátvéd, míg Leon Goretzkát a kezdőcsapatba várják. S ahogy arra Flick elődje, Joachim Löw is utalt, Németországnak leginkább a helyzetkihasználásán kell javítania az első fordulóhoz képest.

Sok más játékelem mellett a helyzetkihasználásra sem panaszkodhattak a spanyolok, akik négy napja Costa Ricára története legnagyobb zakóját (7-0) mérték. Luis Enrique játékosai a kezdés után duzzadhatnak az önbizalomtól, ráadásul a spanyol trénernek hat különböző játékosa is betalált.

A Barcelona támadója, Ferrán Torres duplázott, őt mégis megfenyegette a kapitány a mérkőzés előtt.

Az eset hátterében az áll, hogy Torres két éve Luis Enrique lányával alkot egy párt, egy újságíró pedig megkérdezte a szövetségi kapitányt, mit szólna ahhoz, ha vőjelöltje ujjszopós gólörömmel adná a tudtára, hogy nagypapa lesz.

– Ha Ferrán gólt szerez, örülni fogok, de ha ujjszopással ünnepel, akkor azonnal lecserélem, felzavarom a lelátóra, és többet nem léphet be sem egy stadionba, sem pedig egy futballpályára és máshova sem. Ez nem vicc! – fogalmazott világosan Luis Enrique, aki a meggyőző teljesítmény ellenére szintén tervez változtatni a kezdőjén az első fordulóhoz képest.

– Nem hiszem, hogy valaha pályára küldtem két egymás utáni meccsen ugyanazt a tizenegy játékost, most sem lesz így. Ha elérjük a célunkat, akkor hét meccset kell játszanunk, és ebből mindenki ki fogja venni a részét.

A spanyolok kapitánya pályán volt, amikor a két válogatott legutóbb vb-csoportmeccset vívott egymással: 1994-ben 1-1 lett az eredmény, s végül mindkét csapat a negyeddöntőig jutott az egyesült államokban rendezett világbajnokságon. Luis Enrique szintén játékoskori emlékeiből tudja, hogy kiütéses győzelem ellenére is ki lehet esni a csoportból: 1998-ban ő is betalált Bulgária 6-1-es legyőzésekor, de az akkor már csak a szép búcsúhoz volt elég.

A mérkőzés játékvezetője a holland Danny Makkelie lesz, aki korábbi komoly bakijai ellenére élvezi a nemzetközi szövetségek támogatását.

Világbajnokság, csoportkör, 2. forduló, vasárnapi program

E csoport
Japán–Costa Rica 11.00
Spanyolország–Németország 20.00

F csoport
Belgium–Marokkó 14.00
Horvátország–Kanada 17.00

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A német válogatott egyik tagját sem kérdezhették a sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.