Polgárháború törhet ki az egyházban XVI. Benedek halála után?

Polgárháborút válthat ki az egyházban XVI. Benedek pápa halála – nyilatkozta John Allen Vatikán-szakértő azzal kapcsolatban, hogy az emeritus pápa elhunytát követően felerősödtek a Ferenc pápát bíráló hangok. XVI. Benedek új tanulmánykötete – amely az emeritus pápa kérésének megfelelően halála után három héttel jelent csak meg – szintén alaposan felkavarta az állóvizet.

2023. 01. 30. 6:00
XVI. BENEDEK; FERENC pápa
Vatikánváros, 2022. december 31. A 2016. november 19-én készült képen XVI. Benedek nyugalmazott katolikus egyházfõ (b) és utódja, Ferenc pápa üdvözli egymást a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban. XVI. Benedek pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt. MTI/AP/L'Osservatore Romano Fotó: L'Osservatore Romano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly december 31-én, 95 éves korában elhunyt XVI. Benedek pápa egy 190 oldalas kötetet hagyott az utókorra Mi a kereszténység? (What is Christianity?) címmel. Az esszékben Joseph Ratzinger személyes vallomásokat tesz, a többi között lemondásának körülményeiről, illetve a katolikus egyházat fenyegető problémákról beszél. 

Úgy látja, a következő papi generáció oktatása az összeomlás szélén áll. Írásában beszámol róla, hogy egyes papi szemináriumokon – leginkább az Egyesült Államokban – melegklubok működnek, néhány püspök pedig megengedi a növendékeknek, hogy pornográf filmeket nézzenek szexuális vágyaik kielégítésére. 

Benedek pápa arról is panaszkodott, hogy néhány szemináriumban az is előfordult, hogy eltanácsolták a papi hivatástól azokat a diákokat, akik az ő könyveit olvasták. Műveit veszélyesnek bélyegezték meg.

A korábbi egyházfő állítólag egy félreértés miatt határozott úgy, hogy nem ad ki már semmilyen tanulmányt életében. Robert Sarah bíboros ugyanis a nagy botrányt kavaró, papi nőtlenségről szóló kötetéhez tévesen társszerzőként tüntette fel XVI. Benedeket is, aki csak a kötet egyik fejezetét írta. 

Bizonyos németországi körökben olyan erős dühöt éreznek irántam, hogy bármely szavam azonnal gyilkos kiáltozást vált ki belőlük. Meg akarom kímélni magam és a kereszténységet ettől 

– indokolta meg a korábbi német pápa, miért nem jelentet már meg semmit a haláláig.

Az elmúlt időszakban egyébként nem az emeritus pápa kötete jelent meg az egyetlen olyan új műként, amely kritikát fogalmaz meg az egyházzal szemben. XVI. Benedek halála felerősítette a Ferenc pápát bíráló hangokat, akik a mostani egyházfő távozását követelik, amiért engedékenyebb megközelítéssel áll hozzá bizonyos kérdésekhez, például a homoszexualitáshoz, mint konzervatívabb szemléletű elődje.

Nemrég adtak ki egy interjúkötetet Gerhard Ludwig Müller német bíborossal, aki arról beszél, a pápa a hozzá közel álló személyeket tünteti ki fontos pozíciókkal, beleértve olyanokat is, akiket szexuális visszaélésekkel vádolnak. 

A bíboros példaként megemlíti, hogy Ferenc pápa elődje lemondása után leváltotta őt a Hittani Kongregáció vezetői pozíciójáról, ami úgy érte őt, mint derült égből a villámcsapás. 

Bírálta továbbá, hogy a pápa ápolja a kapcsolatot Joe Biden amerikai elnökkel, aki az abortusz támogatója, és azt is, hogy az egyházfőt jobban foglalkoztatja a globalizáció és a klímaváltozás, mint a teológia.

XVI. Benedek pápa halála után először a nyugalmazott pápa volt személyi titkára, Georg Gänswein könyve jelent meg, amelyben arról írt, hogy Ferenc pápa lefokozta őt. A könyv megjelenése után Ferenc pápa január 9-én zárt ajtók mögött fogadta a német érseket. A pápa Gerhard Ludwig Müller bíboros kötetére reagálva nyilvánosan is felszólalt a pletykaterjesztés és rágalmazás ellen, mivel „néha egyetlen szó is gyilkolni tud”.


Borítókép: A 2016. november 19-én készült képen XVI. Benedek nyugalmazott katolikus egyházfő és utódja, Ferenc pápa üdvözli egymást a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban (Fotó: MTI/AP/L'Osservatore Romano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.