Közélet

Először semmisítettek meg NASAMS légvédelmi rendszert az oroszok

Pénteki hadijelentésük szerint a Donyec-medence még nem teljesen védett a lehetséges támadásoktól.

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

Siauliai,Lithuania,2022-07-06,Nasams,Is,A,Distributed,And,Networked,Short-
Fotó: Shutterstock

Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője pénteken Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az Ahmat különleges alakulat harcosai elfoglaltak egy stratégiai fontosságú erődítményt Veszele község határában.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők Konasenkov altábornagy szerint egy nap alatt 103 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 86 tüzérségi lőállásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy Tocska-U rakétaindítót és egy norvég gyártmányú NASAMS légvédelmi rakétarendszert a donyecki régióban lévő Krasznoarmejszk közelében. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet, a légvédelem pedig hét drónt.

Az orosz védelmi minisztérium honlapján pénteken frissített térképből kiderül, hogy az Ukrajnától elcsatolt donyecki, luhanszki, zaporizzsjai és herszoni régiót az orosz Déli Katonai Körzet felelősségi területéhez sorolták. Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást pénteken a helyi hatóságok. Enerhodarban felrobbant egy gépkocsi, egy rendőr életét vesztette.

Kreml: a Donyec-medence védelme még nem teljes

A Donyec-medence még nem teljesen védett a fenyegetésektől, a Krím-félsziget védelme azonban már megbízható – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken. Peszkov azt a hírt kommentálta így, amely szerint az ukrán belügyminisztérium új rohamdandárokat kezdett toborozni a Donyec-medence és a Krím elleni offenzívához.

A Donyec-medence védettsége még nem teljes, ezért a különleges hadművelet folytatódik. Tulajdonképpen az ott élő embereket kell megvédenünk. Ez a cél eddig nem teljesült maradéktalanul. Ezt még el kell végezni

– mondta Peszkov.

Hozzátette, hogy a Krím biztonsága megbízhatóan szavatolt. Cáfolta a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap értesülését, amely szerint William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója egy rendezési terv keretében felajánlotta Oroszországnak Ukrajna területének 20 százalékát. 

Ez a közlés egy kacsa

– mondta. Peszkov valótlannak nyilvánította azt az állítást is, amely szerint Burns januárban titokban Moszkvába látogatott.
 


 

légvédelmi rendszer ukrajnai háború NASAMS
Kapcsolódó cikkek