Nemzetközi gazdaság

Oroszország nem tud leállni, teletömi a zsebeit arannyal

Továbbra is Kína a legnagyobb arany- és devizatartalékkal büszkélkedő állam. Oroszország a negyedik helyre lépett előre.

Előrelépett Oroszország, 2022 végére a negyedik lett a világ legnagyobb arany- és devizatartalékával büszkélkedő államok rangsorában – derült ki a RIA Novosztyi orosz hírügynökség számításaiból.

Helsinki,,Finland,-,5.7.2021:,Russian,Rubles,Banknotes,With,Gold,Bullion
Helsinki, Finland - 5.7.2021: Russian rubles banknotes with gold bullion bar. Gold backed financial system of Russia. Russian gold reserves. De-dollarization. World monetary system.
Oroszország orosz arany deviza
Továbbra is Kína a legnagyobb arany- és devizatartalékkal büszkélkedő állam. Oroszország a negyedik helyre lépett előre.
Fotó: Cloudy Design

A lista a nemzeti központi bankok adatai alapján állt össze.

Az első helyett immár megszakítás nélkül 17 éve Kína birtokolja, az ország tartalékai 3,31 ezer milliárd dollárt tettek ki év végén.

A második helyen Japán áll 1,27 ezer milliárd dollárral, Svájc pedig 924 milliárdos tartalékkal a harmadik.

Oroszország 582 milliárdos tartalékokkal zárta a 2022-es esztendőt, ami a negyedik helyre volt elegendő. Az oroszok korábban is ebben a pozícióban tanyáztak, azonban 2021-ben elvesztették a negyedik helyet Indiával szemben, ezt sikerült most visszahódítani.

India az ötödik helyen zárta az évet, 563 milliárdos tartalékokkal. A hatodik helyen Szaúd-Arábia áll 460 milliárdnyi megtakarítással.

A top 10-be Hongkong (424 milliárd dollár), Dél-Korea (424 milliárd), Brazília (325 milliárd) és Németország (295 milliárd) került be.

Az orosz–ukrán háború február 24-i kitörését követően a nyugati országok több szankciót vezettek be Oroszország ellen, többek között dezivatartalékainak jelentős részét is befagyasztották.

Az orosz nagy zűrt okozhat a piacokon a magyar sztárközgazdász szerint

Megszólalt Pozsár Zoltán az Oroszországra kirótt szankciók piaci hatásairól, és az utóbbi időben a nemzetközi sajtóban nagyon felkapott magyar sztárközgazdász egy olyan sérülékeny pontra talált rá, amely eddig nem keltette fel a figyelmet.

 

devizatartalék arany Oroszország
Kapcsolódó cikkek