Változást hozhat az idei elnökválasztás Montenegróban. Az eddigi elnök, Milo Djukanovic a szavazatok 35,3 százalékát szerezte meg az első fordulóban. Első számú kihívóját, Jakov Milatovic egykori gazdasági minisztert és oxfordi végzettségű bankárt a szavazók 29,3 százaléka támogatta. A pontos számokra a panaszok kivizsgálásáig várni kell, az adatokat a Center for Monitoring and Research (CEMI) közvélemény-kutató publikálta.

CZECH REPUBLIC - MEETING OF THE EUROPEAN POLITICAL COMMUNITYCzech Republic, Prague, 2022/10/06. Milo Dukanovic, Montenegro s president, before a meeting of the European Political Community at Prague castle. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas.Republique Tcheque, Prague, 2022/10/06. Milo Dukanovic, le president du Montenegro, avant une reunion de la Communaute politique europeenne au chateau de Prague. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Milo Djukanovic

Az országot a NATO-ba is bevezető jelenlegi elnök és a nyíltan Európa-párti feltörekvő politikus között tehát a második forduló dönt. Most annyi biztos, hogy egyikük sem szerezte meg a szükséges 50 százalékos támogatottságot az első körben. A második fordulót két hét múlva tartják.

Régi motoros

Djukanovic nem ma kezdte a politikusi pályát. Hivatalosan még nem is létezett az az ország, amikor 1991-ben, a szerbek erős embere, a háborús bűnös Szlobodan Milosevics oldalán feltűnt a közéletben. 

Az eredetileg oroszbarát kommunista vezető Montenegró élére kerülve nyugatbarát nézetekre váltott, és megszakította a kapcsolatait Moszkvával, 

Montenegró egykori legnagyobb befektetőjével. A pálfordulást jól mutatja, hogy Djukanovic az Oroszországgal szemben kivetett uniós szankciókat is támogatta. A Reuters szerint vasárnap este derűlátóan nyilatkozott, azt mondta: 

elégedett vagyok a támogatottsággal, ez egy jó alap, amely győzelemre visz minket a második fordulóban.

Az április 2-i második forduló ugyanakkor komoly harcot hozhat, ugyanis a voksok 19,3 százalékát megszerző Andrija Mandic szerb- és oroszbarát politikus bejelentette, hogy a második fordulóban Milatovicot támogatja. Mint mondta, csak pártja, a Demokratikus Front Szövetség voksaival születhet meg a győzelem, így teljes mértékben a Milatovicot mellé áll..  

The tourism country of the Balkans: Montenegro
KOTOR, MONTENEGRO - AUGUST 31: A view from Kotor town of Montenegro on August 31, 2021. Montenegro attracts tourists with its sea, mountains, lakes, caves, waterfalls and cities that preserve its historical texture. 72 kilometers of Montenegro's 295 kilometers of coastline consists of beaches. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Emin Sansar / AFP

Politikai patthelyzet oldódhat meg

Az elnökválasztás azért is került reflektorfénybe, mert az a júniusi parlamenti választások előfutárának tekinthető, a voksolás pedig feloldhatja a turizmustól függő országban kialakult politikai patthelyzetet.

Augusztus óta ugyanis Montenegrót ideiglenes kormány irányítja, és teljesen elakadt a 620 ezer lakosú miniállam uniós csatlakozási folyamata. Ha az csatlakozás terve füstbe megy, vagy legalábbis hosszú időre elakad, az gúzsba kötheti az ország fejlődési lehetőségeit, és lassíthatja a felzárkózási ütemét. A Djukanovicot a soraiban tudó Szocialisták Demokrata Pártja (DPS) a 2020-as parlamenti választásokon háttérbe szorult, de továbbra is a legnagyobb támogatottságú formáció az országban. 

Montenegrót azóta ingatag koalíciós kormányok vezetik, amelyek a stabilitásnak a látszatát sem tudták fenntartani. 

A vasárnapi választás közvetlen előzménye az volt, hogy Djukanovic megtagadta az új miniszterelnök kinevezését – ez is jól kifejezi az országban uralkodó zűrzavart. Érdekesség, hogy a legkisebb szláv ország fizetőeszközként az eurót használja, de nem része az eurózónának. Ugyanakkor a nemzetközi közösség hivatalos montenegrói pénznemnek ismeri el az eurót, erre utal az is, hogy a tradingeconomics.com oldalon euróban adják meg a Montenegróban jellemző átlagos havi bért, ami 940 eurót tett ki ez év januárjában. A gazdaság növekedési üteme éves alapon 3,3 százalék volt a tavalyi év utolsó negyedében, ami 0,1 százalékos lassulás az előző negyedhez képest. 

A montenegrói GDP alakulása 2020-tól
 

Az éves februárban 15,1 százalék volt, enyhén lassult a megelőző havi, 16 százalék fölötti szinthez képest. 

A legnagyobb bevételt a turizmus jelenti,

a külföldiek száma januárban 63 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, és átlépte a 32 ezret. A nyári főszezonban, augusztusban a helyi statisztikai hivatal adatai szerint csaknem 230 ezren keresték fel a csöppnyi adriai országot.