Marco Rossi elnézést kért, és azt is megmondta, mihez nincs jogunk

Megtartotta a Bulgária elleni, hétfői Európa-bajnoki selejtező előtti sajtótájékoztatóját a magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi szövetségi kapitány vállalta a felelősséget az észtek ellen nagy port kavart, tizenegyes előtti jelenetért. Rossi azt is hangsúlyozta, hogy a tavaly elért világraszóló sikerek után sincs jogunk alábecsülni Bulgária válogatottját.

Magyar Nemzet
2023. 03. 26. 13:06
ROSSI, Marco
Labdarúgás - Magyarország - Észtország Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig az volt az egyik legfőbb téma a sajtótájékoztatón, hogy csütörtökön az Észtország ellen 1-0-ra megnyert felkészülési meccsen és kő-papír-olló játékkal döntötte el, melyikük rúgja a büntetőt. Sallai nyert és kihagyta a tizenegyest, s bár az érintettek azóta mind megszólaltak az ügyben , úgy érezte, hozzá kell tennie még valamit.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik szívesen átvállalja a nyomást csapattársaitól. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Ritkán ragadom meg az alkalmat, hogy elnézést kérjek azért, ami a pályán történik, de most megteszem. – kezdte Rossi. – Azért kérek én elnézést, mert végtére is én vagyok a felelős mindazért, ami a pályán történik a magyar válogatottban. A jövőben is megeshet olyan, hogy az első számú tizenegyeslövőnk, Szoboszlai átadja a helyét másnak, mert úgy érzi jónak. De ennek nem a kő-papír-olló a módja. Ha egyszerűen csak megbeszélték volna egymás közt a dolgot Sallaival, semmi gond nem lett volna.

Ezzel talán végre pontot tehetünk a kő-papír-olló ügy végére.

Bulgária legutóbbi veresége csalóka volt

Már csak azért is tanácsos lenne túllépni rajta, mert hétfőn már fontos Eb-selejtező vár a magyar válogatottra Bulgária ellen. A szebb napokat látott ellenfél már megkezdte a kvalifikációt, az első meccsén hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett Montenegró ellen. Rossi figyelmeztetett, hogy ez senkit se tévesszen meg, Bulgária veszélyes lehet ránk nézve.

– Nehéz megmondani, milyen az ellenfelünk lelkiállapota most. Feltételezhetően rosszul érinti őket, hogy otthon vereséggel rajtoltak, de biztos vagyok benne, hogy emiatt még inkább küzdenek majd Budapesten, itt akarják jóvá tenni a fiaskót. Meg kell jegyezni, hogy az új edzőjükkel az előző négy meccsükön más taktikát követtek, mint Montenegró ellen. Nem tudhatjuk, hogy ellenünk melyik taktikához nyúlnak, de mindkettőre felkészültünk.

Rossi szerint csalóka volt a Bulgária–Montenegró meccs eredménye, mert a játék képe alapján könnyen lehetett volna döntetlen is a vége. Erős, gyors, atletikus ellenfélre számít hétfőn.

– Bulgária mindenképpen nehéz ellenfél lesz, mert nagyon atletikus csapat, kirobbanó teljesítményre képes támadói vannak, a középpályája és a védelme szilárd. Észnél kell lennünk a váltásoknál, nem szabad nekik szabad területeket engedélyeznünk, mert a gyorsaságuk révén kihasználhatják – fogalmazott Rossi.

Marco Rossi: Nincs jogunk alábecsülni senkit

A bolgár újságírók arra voltak kíváncsiak, hogy a Nemzetek Ligájában tavaly szárnyaló magyar válogatott nem nézi-e le Bulgáriát.

– Nem hiszem, bárkinek van joga lebecsülni az ellenfelét, különösen nekünk nem, hiszen megmutattuk, hogy olyankor tudunk eredményesek lenni, amikor alázatosak vagyunk. Csak azért, mert legyőztük Angliát és Németországot, nem szálltunk el, két lábbal a földön állunk, tudjuk, hogy százszázalékosan ott kell lennünk fejben és erőnlétileg is Bulgária ellen – jelentette ki a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Már a selejtezők sorsolása óta mondogatom, hogy papíron Szerbia után mi vagyunk a favoritok a csoportban, amit kár lenne letagadni. De a papírforma csak egy dolog, tavaly Anglia és Németország ellen mi voltunk az esélytelenek, mégis nyertünk. Erre bármikor sor kerülhet a jövőben a mi kárunkra is.

Rossi kérdésre nem árulta el, hogy Bulgária ellen klasszikus középcsatárral (például az észtek ellen az első válogatottbeli gólját megszerző Ádám Martinnal), vagy hamis kilencessel (ez esetben jó eséllyel Sallai Rolanddal) állunk fel a támadósorban, ugyanakkor megjegyezte, hogy mindkét verzió adva van, és a játék képe alapján meccs közben is történhet változás ebben a kérdésben.

Szoboszlai nem a bolgárokkal foglalkozik

A sajtótájékoztató másik résztvevője a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik volt, aki természetesen győzelmet remél Bulgária ellen.

– Nem néztük együtt a csapattal a bolgárok meccsét Montenegró ellen, azt mindenki maga döntötte el, hogy akarta-e látni – árulta el Szoboszlai. – Szeretnénk magunkra koncentrálni, mert ha így teszünk, bárki ellen három pontot tudunk szerezni, és akkor nem számít, hogy mások mit játszanak.

Hétfőn hatvanezer ember előtt játszik majd a magyar válogatott Bulgária ellen, de ez teljesen más lesz, mint tavaly az angolok, a németek és az olaszok elleni meccsek voltak, mert ahogy azt Rossi is említette, a papírforma szerint nyerni kellene, a sikert most elvárják a szurkolók. 

A Lipcsében edződő Szoboszlai elmondta, hogy vezérként igyekszik a nyomást magára vállalni: 

– Ez nem arról szól, hogy én szeretem a nyomást, de el tudom viselni, tudok vele együtt élni. Szeretnék segíteni a csapatnak. Ha valakinél nagy a nyomás, akkor szívesen átveszem ezt a részét, de itt mindenki profi. Az viszont sose baj, ha tudunk segíteni egymásnak.

Európa-bajnoki selejtező, G csoport, hétfői meccsek: Magyarország–Bulgária 20.45, Montenegró–Szerbia 20.45.

Borítókép: Marco Rossi figyelmeztet, nem szabad alábecsülni Bulgáriát (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.