Máris aggódni kezdett Brüsszel Giorgia Meloni győzelme miatt

Miután kiderült, hogy a Giorgia Meloni köré tömörülő jobboldali szövetség elsöprő győzelmet aratott az olaszországi parlamenti választásokon, Brüsszel máris aggodalmát fejezte ki. Az Európai Parlament alelnöke szerint a jobboldali fordulattal nehéz idők várnak Európára. Giorgia Meloniéknak ugyanakkor több politikus is gratulált.

Magyar Nemzet
2022. 09. 26. 11:54
MELONI, Giorgia
Róma, 2022. szeptember 26. Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetõje beszédet mond az elõrehozott parlamenti választások estéjén az FdI római székházában 2022. szeptember 25-én. Az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékbõl kilépõk megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) a Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség gyõzelmét jelzik. MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari

Miután kiderült, hogy a Giorgia Meloni köré tömörülő jobboldali szövetség elsöprő győzelmet aratott az olaszországi parlamenti választásokon, Brüsszel máris aggodalmát fejezte ki. Az Európai Parlament alelnöke szerint a jobboldali fordulattal nehéz idők várnak Európára. Giorgia Meloniéknak ugyanakkor több politikus is gratulált.

Giorgia Meloni jobboldali olasz kormány élén lehet az ország első női miniszterelnöke, miután az olasz parlamenti választásokon vezetésével diadalmaskodott a konzervatív pártszövetség. A szavazatok jóval több mint felének összeszámlálása alapján a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) a voksok mintegy 26 százalékát szerezte meg, szemben a legutóbbi, 2018-as országos választásokon elért mindössze 4 százalékkal – számolt be róla az MTI hétfőn.

 

Brüsszel már minősíti az olaszországi választásokat

Giorgia Meloni olyan miniszterelnök lesz, akinek politikai példaképei Orbán Viktor és Donald Trump. A jobboldali pártok szövetségének választási győzelme ezért igen aggasztó

 – panaszolta Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke a Die Welt országos német napilapnak az olaszországi választások másnapján. 

A német szociáldemokrata politikus hozzátette: nehéz idők várnak Európára.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott: nem akarja minősíteni az olaszok demokratikus választását, de hangsúlyozni szeretné, hogy az Európai Uniónak vannak bizonyos értékei – például az abortusszal és az emberi jogokkal kapcsolatban –, amelyeket tiszteletben kell tartani.

 

Giorgia Meloni politikáját sokan üdvözlik Európában

Az olaszországi választások előtt is, többek között Orbán Viktor állt ki Giorgia Meloni mellett.

A győzelem után a jobboldali szövetséghez özönlöttek a gratulációk is.

Ezekben a nehéz időkben minden eddiginél nagyobb szükségünk van olyan barátokra, akiknek közös a jövőképük és akik ugyanúgy állnak az európai kihívásokhoz 

gratulált az elsők között Giorgia Meloniéknak Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

„Egy hazafias és szuverenista kormány megválasztásával az olasz nép úgy döntött, hogy saját kezébe veszi sorsa alakítását. Gratulálok Giorgia Meloninak és Matteo Salvininek, amiért ellenálltak egy antidemokratikus és arrogáns Európai Unió fenyegetéseinek, és hatalmas győzelmet arattak a választáson” – írta Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke a Twitteren.

„Az olaszok alázatból leckét adtak az Európai Uniónak, amely Von der Leyen asszony hangján keresztül azt állította, hogy irányítja a szavazásukat. Semmiféle fenyegetés nem állíthatja meg a demokráciát: Európa népei felemelik a fejüket és kezükbe veszik sorsukat!” – örvendezett Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés EP-képviselője is a közösségi portálon.

Giorgia Meloni megmutatta az utat a szuverén nemzetek büszke és szabad Európája felé, 

amely képes együttműködni mindenki biztonsága és jóléte érdekében

– fogalmazott Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetője is a Twitteren.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig a Facebookon gratulált az olasz jobboldali szövetségnek.

 

Borítókép: Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője beszédet mond az előre hozott parlamenti választások estéjén az FdI római székházában 2022. szeptember 25-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.