Az amerikai külügyminiszter szerint a felrobbant Északi Áramlat óriási lehetőség

„Rendkívüli stratégiai lehetőségként" jellemezte az Északi Áramlatokban keletkezett kárt Antony Blinken.

Forrás: ORIGO2022. 10. 03. 23:04
BLINKEN, Antony;
Brüsszel, 2022. szeptember 9. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárral tartott sajtóértekezleten a megbeszélésüket követõen a NATO brüsszeli központjában 2022. szeptember 9-én. Blinken az elõzõ napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok fegyvereket és felszerelést adományoz Ukrajnának 675 millió dollár értékben a védelmi minisztérium készletébõl. A tárcavezetõ kilátásba helyezett egy további, 2,2 milliárd dolláros csomagot az ukrán önvédelem finanszírozásra. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq

„Rendkívüli stratégiai lehetőségként" jellemezte az Északi Áramlatokban keletkezett kárt Antony Blinken.

Szabotázs-akciót hajtottak végre az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat gázvezeték ellen. A volt lengyel külügyminiszter, Radek Sikorski Twitter-bejegyzésében az amerikaiaknak mondott köszönetet a vezeték megrongálásáért. Ennek kapcsán külön érdekesség az a februári sajtótájékoztató, amelyen Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azt ígérte, hogy amennyiben Oroszország inváziót indít Ukrajna ellen, nem lesz többé Északi Áramlat 2 - olvasható az Origo cikkében.

Véget fogunk vetni neki

– ígérte az USA elnöke. Orosz sajtóértesülések szerint a csővezetékek ellenőrzése hetekig, a helyreállítás pedig hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, ami kizárja annak lehetőségét, hogy ezen a télen Európát is ellássák. Az orosz Gazprom bejelentette: leállítja az Ukrajnán keresztül folyó európai gázszállításokat a Gazprom. A hírek következtében újra jelentősen nőtt a gáz ára, elkezdett romlani az euró és a forint is gyengül a dollárral szemben - írja a Mandiner.

Az incidenssel kapcsolatban most egy érdekes nyilatkozat jelent meg, amelyet Antony Blinken amerikai külügyminiszter tett.

Ez egy óriási lehetőség

– fogalmazott. Szerinte a vezetékeket ért incidens remek lehetőséget nyit arra, hogy „egyszer és mindenkorra" megszűnjön az orosz gáztól való függőség, és Vlagyimir Putyin ne tudja használni „az energiát fegyverként".

Blinken nyilatkozatát megtekintheti itt:

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.