A jobboldalt Brazíliában sem lehet leírni

2022. október 04. 14:05

Bolsonaronak minden esélye meg van egy újabb történelmi győzelemre.

2022. október 04. 14:05
null
Sümeghi Lóránt
Sümeghi Lóránt
Vendégszerző

„Komoly meglepetést okozott nemcsak a közvélemény-kutató intézeteknek, hanem a baloldallal nyíltan szimpatizáló fősodratú világsajtónak is Jair Bolsonaro jobboldali brazil elnökjelölt vasárnap elért eredménye, melynek keretében a kétszámjegyű hátrányát leküzdve egy, a mostaninál még szorosabb második fordulót harcolt ki baloldali ellenfele, Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő ellen.

Miután a nyár közepén egyértelművé vált, hogy a jelenleg hivatalban lévő, ám idén újrázni vágyó Jair Bolsonaro konzervatív brazil elnök ellen hosszú évek kihagyása után az elnöki székért ismét el kíván indulni a Munkáspárt által delegált Luiz Inácio Lula da Silva, mind a brazil, mind pedig a nemzetközi sajtó is meglepő magabiztossággal állította, hogy az október első hétvégéjén esedékes elnöki, illetve parlamenti választásokon Bolsonaro minden bizonnyal óriási vereséget fog szenvedni.

A globalista politikai vonalat irányadónak tekintő sajtóorgánumok elsősorban az elnökjelöltek esélyeit felmérő közvélemény-kutató intézetek számadataira támaszkodtak, melyek a nyár közepétől kezdve egészen az őszi választások napjáig tendenciózusan a baloldal jelöltjét tüntették fel abszolút győztesnek. Mindez a számok nyelvén annyit jelentett, hogy az aggregált kutatások eredményei szerint a volt baloldali államfő, Lula stabilan 45 százalékos támogatottsággal büszkélkedett, míg a jobboldali ellenfele, Bolsonaro mindössze egy 31 százalékos tábort tudott magáénak. A két elnökjelölt közti tetemes különbséget érdekes módon még az a tény sem tudta csökkenteni, hogy – bár véleményes körülmények között azóta felmentették Lulát – a volt elnök renoméján komoly csorba esett, miután 2018-ban nemcsak korrupció, hanem pénzmosás vádjával nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Mindezek ellenére az elnökválasztás kampányhajrájához közeledve egyes felmérések a korábbi 10–14 százalékos baloldali előnyt még nagyobbra mérték, ennél fogva a dél-amerikai országban egyre több konzervatív véleményvezér kezdte el pedzegetni azt, hogy az egyébként komoly társadalmi felhatalmazást maga mögött tudó Bolsonaro számarányait vagy rendszerszintű hibákból, vagy pedig az ellenzék vegytiszta politikai motivációjából adódóan egyszerűen hibásan publikálták. Ám az efféle észrevételek, s megjegyzések süket fülekre találtak, a számokra támaszkodó fősodratú média az elnökválasztások legutolsó percéig ragaszkodott a heteken, illetve hónapokon át épített valóságához, miszerint komoly esélye van Lulának nemcsak a győzelemre, hanem arra is, hogy az 50 százalékos küszöböt meghaladva egyfordulós összecsapássá változtassa a politikai versenyt.

Csakhogy a brazil baloldal vágyvezérelt reményei nemcsak, hogy részlegesen nem igazolódtak be, hanem éppen ellenkezőleg: egy, a korábbi prognózisokhoz képest, kis túlzással, egy teljesen ellentétes végeredmény született. Ugyanis a hivatalos közlések szerint 98 százalékos feldolgozottság mellett Lula csak kicsivel a statisztikai hibahatáron kívül (4,5 százalék) tudott előnyre szert tenni Bolsonaroval szemben – ezáltal teljes mértékben elveszítve a korábban kétszámjegyűre becsült előnyét –, míg, ami az előrevetített 50 százalék feletti, egyfordulót garantáló győzelmét illetti, a Munkáspárt jelöltje ebben is alulmaradt. Ám hiba lenne a brazil jobboldal elnökjelöltjének meglepően erős vasárnapi eredményét pusztán a baloldal fénytörésén keresztül értelmezni.

Egyrészt, ha górcső alá vesszük Bolsonaro eredményét – amely több mint tíz százalékkal haladta meg az aggregált kutatások prognózisait – szemmel láthatóan kirajzolódik egy olyan választói attitűd, amit nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európa különböző országaiban is kifejezetten a jobboldali szavazók körében láthatunk, ez pedig nem más, mint a rejtőzködés. Miképpen a kontinensünkön vagy éppen a tengerentúlon, úgy Brazíliában is egyre növekedőben van egy olyan választói réteg, amely büszke a keresztény vallására és a kulturális gyökereire, s amely elutasítja azt az irányt, amelyet a progresszív és egyben globalista baloldal képvisel. Ez a választói szegmens nem hallatja gyakran a hangját, ám egy-egy fontos választás eljövetelkor komoly mobilizációs képességről tesz tanúbizonyságot. Példának okáért, ahogyan most Brazíliában, úgy nemrég Olaszországban, valamint Svédországban is nagy számban voksoltak a konzervatív erők pártfogói.

Másrészt fontos kiemelni a nemzetközi elit azon fegyverét is, amely egyre gyakrabban visszafele sül el, hiszen a centrumpárti és mérsékelt jobboldali szavazókat úgy akarja távoltartani egy-egy választáson való részvételtől, hogy következetesen szélsőjobboldaliként, illetve fasisztaként hivatkozik az éppen aktuális jobboldali indulóra. Ám az imént említett olaszországi, valamint svédországi választásokhoz hasonlatosan – ahol néhány hét különbséggel történelmi jobboldali győzelmek születtek –, Brazíliában sem mutatkozott gyümölcsözőnek ez a taktika. Mint ismert, Bolsonaro elnökre már a 2019-es elnöki beiktatását megelőzően is előszeretettel aggatta a média a szélsőjobboldali jelzőt, ám úgy tűnik, e taktika sem akkor, sem pedig most nem hozta az elvárt eredményeket.

Az imént tárgyaltak fényében biztosra vehető, hogy az október 30-án megrendezésre kerülő elnökválasztás második fordulója kifejezetten izgalmas lesz, hiszen egyfelől mindkét jelölt kampányhajrázott már korábban második fordulóban, másfelől ami az indulók közti valós különbségarányt illetti, a brazil választók utoljára nyolc évvel ezelőtt láthattak hasonlóan szoros küzdelmet. A kérdés csupán az, hogy egyébként Orbán Viktor magyar kormányfő, illetve Donald Trump volt amerikai elnök támogatását is élvező Bolsonaro végül képes lesz-e a mostani lendületét bő három hét múlva is megőrizni? Amennyiben igen, úgy minden esélye meg van egy újabb történelmi győzelemre.”

A szerző a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője

Nyitókép: EVARISTO SA / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. október 04. 22:42
A győzelem egyik sarkalatos problémája Brazíliában az, hogy ún. "elektromos urnákat" használnak a szavazáson. A szavazatokat összesítő szoftver pedig leellenőrizhetetlen az egyszerű pórnép számára. Minden a szélsőbaloldali Választási Bizottság és Legfelsőbb Bíróság kezében összpontosul... Vö.: Trump-Bidé elnökválasztás...
LancelotDuLac
2022. október 04. 17:33
"A jobboldalt Brazíliában sem lehet leírni" - nem hát, már le írták - akinek egy kis fasz kampányol, mint Orbán esélye sincs a nyerésre xDDDDDD
Lajoss
2022. október 04. 16:43
Lóri,túléled,ha elküldik őt a faszba?! :)
Akitlosz
2022. október 04. 16:10
"meg van" Ha az igekötő közvetlenül az ige előtt van, akkor egybeírjuk. Minden egyéb esetben külön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik