Novak Djokovics és Carlos Alcaraz: generációk csatája

A Roland Garros megint nem okozott csalódást. Tavaly létrejött Rafael Nadal és Novak Djokovics vélhetően utolsó igazán komoly rangadója, az idei álomelődöntőben Spanyolországot már Carlos Alcaraz képviseli. Djokovics megtette a magáét, hogy a másik nagy párharc mellé emelje az Alcaraz ellenit, noha nyilvánvalóan nem fognak eljutni ötvenkilenc egymás elleni mérkőzésig.

2023. 06. 09. 4:45
Carlos Alcaraz
Párizs, 2023. június 6. A spanyol Carlos Alcaraz a görög Sztéfanosz Cicipasz ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. június 6-án. MTI/EPA/Caroline Blumberg Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a férfi egyes elődöntőket rendezik Párizsban: 14.45-kor kezd a világelső Carlos Alcaraz és a huszonkétszeres Grand Slam-bajnok Novak Djokovics, az ő meccsük után következik a tavalyi döntős Casper Ruud és az olimpiai bajnok Alexander Zverev összecsapása. Bár utóbbi párosítás is abszolút méltó Grand Slam-elődöntőhöz, mégis az első, Djokovicsék mérkőzése a torna kezdete óta várt álommeccs. Maguk a résztvevők is előrehozott döntőként tekintenek a mérkőzésre, Alcaraz és Djokovics lényegében szó szerint ugyanazt nyilatkozta felvezetésként: „Ahhoz, hogy a legjobb legyél, le kell győznöd a legjobbat.”

Novak Djokovics
Novak Djokovics az Alcaraz elleni elődöntője után is ünnepelne. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

A generációk csatája mindössze másodszor jött össze: a most harminchat éves Djokovics és a húszesztendős Alcaraz tavaly a madridi mesterversenyen is az elődöntőben mérkőztek meg egymással, akkor a spanyol a döntő szett tie breakjében legyőzte a szerb legendát.

Ha Alcaraz most is sikerrel járna, majd megnyerné a döntőt is, az egy egészen döbbenetes adat szempontjából jelezné a generációváltást.

Novak Djokovics harminchat évesen a legfiatalabb többszörös Grand Slam-győztes férfiteniszező.

A nagy hármas – Novak Djokovics – érájában akadt ugyan még két háromszoros győztes, de Stan Wawrinka és – bár csak egy héttel, de – Andy Murray is idősebb a szerbnél. Az 1990-es években születettek közül csak Dominic Thiem és Danyiil Medvegyev jutott el Grand Slam-trófeáig, de a duplázás nekik sem jött össze, bár az orosz játékosnak erre minden esélye meglehet a közeljövőben.

Novak Djokovics minden idők legjobbja?

Míg a spanyol játékos a második Grand Slam-trófeájára hajt a tavalyi US Open-cím után, a szerb teniszező büszkén hirdeti a melegítőfelsőjén, hogy már huszonkét elsősége van a négy nagy versenyről.

Ez egyelőre megosztott rekord, de Djokovics pályafutása során először Rafael Nadal elé kerülhet a sorban. S ha egyszer megelőzi, a 2024-es búcsúra készülő spanyol legenda már aligha zárkózik vissza mellé.

Ráadásul ha Djokovics nyeri idén a salakpályás Grand Slam-tornát, ő lesz az első férfiteniszező, aki a négy nagy torna mindegyikét legalább három alkalommal megnyerte, azaz egy csapásra két erős érvet tenne le maga mellett mint minden idők legjobbja.

Ki lesz a világelső?

Hogy ilyen távlatokban Alcaraz felér-e Djokovics szintjére, az csak évek múlva derül ki, az viszont biztos, hogy a jelenlegi világranglistán megelőzi a szerbet. S ha a párizsi elődöntőben legyőzi, akkor meg is őrzi az éllovas pozíciót.

Fordítva ugyanez nem igaz: Djokovicsnak nem elég Alcaraz legyőzése, hogy újra a rangsor élére álljon, az előzéshez meg kell nyernie a Roland Garrost.

Djokovics szóban már felemelte a legnagyobbak közé Alcarazt.

Nagyon emlékeztet az egyik honfitársára, egy balkezes játékosra

 – mondta mai ellenfeléről a szerb, s nem nehéz kitalálni, hogy Nadalra gondolt.

Djokovics vagy Alcaraz az esélyes?

Djokovics Alcaraz elleni meccse természetesen lázban tartja a teniszvilágot. A Roland Garros 1989-es győztese, az amerikai Michael Chang a viadal honlapján mondta el véleményét.

– Djokovicsnak támadnia kell. Hamar meg kell ütnie a labdákat, nem akar méterekkel az alapvonal mögött szaladgálni egy fiatalabb srác ellen, aki hihetetlenül fitt és hihetetlenül éhes a Roland Garros-sikerre – mondta az amerikai.

Azaz abból indul ki, hogy Djokovicsnak kell extrát nyújtania, alapesetben Alcaraz a mérkőzés esélyese. Hasonló véleményen van a Roland Garros legutóbbi hazai férfidöntőse, az 1988-as finálét elvesztett Henri Leconte.

– Nehéz Alcaraz ellen, mert mindene adott. Jól szervál, jól fogad. Variálni kell ellene az ütések hosszát, ez okozhatja talán neki a legnagyobb gondot. De ha a csúcsformáját hozza, akkor ez nagyon nehéz.

Az eddigi egyetlen Djokovics–Alcaraz-meccs összefoglalója:

Borítókép: Gyors lábú, gyors kezű: Carlos Alcaraz játékára nehéz megtalálni az ellenszert (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.