Az utolsó nagyobb település is orosz kézre került Donyec megyében

Liman stratégiailag fontos, mert nagy vasúti csomópont és hozzáférést biztosít a Sziverszkij folyó felett áthaladó hidakhoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 28. 16:49
null
Harkiv, 2022. május 27. Szétlõtt autó egy bombakráter mellett a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 26-án, a várost ért újabb orosz támadás után. A támadásban kilencen életüket vesztették, és tizenheten megsebesültek. MTI/EPA/Szergej Kozlov Fotó: Szergej Kozlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donyec-medencében fekvő Liman teljes mértékben orosz fennhatóság alá került − jelentette be szombaton az orosz védelmi minisztérium.

A Donyecki Népköztársaság népi milíciái és az orosz haderő közös műveleteinek nyomán Liman városa teljes egészében felszabadult az ukrán nacionalisták uralma alól

− olvasható az orosz védelmi minisztérium szombati közleményében. A kommüniké ezzel megerősítette a donyecki szakadárok már péntek este megtett bejelentését.

A körülbelül húszezer lelket számláló Liman vasúti csomópont, a kelet-ukrajnai két nagyváros, Szlovjanszk és Kramatorszk felé vezető úton fekszik, s az orosz haderő és a donyeci szakadárok napok óta tartották bekerítve. Ez volt az utolsó nagyobb település Donyec megyében, amely még az ukrán fegyveres erők kezén volt.

Az ukrán hadsereg vezérkari főnöksége szombat reggel kiadott jelentésében már jelezte, hogy heves harcok zajlanak a Limantól délre eső két kisváros, Ozerne és Dibrova környékén is, valamint Liman belvárosában.  

A brit katonai hírszerzés szombati − egyébként naponta közzétett − Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy „Liman stratégiailag fontos, mert nagy vasúti csomópont, és hozzáférést biztosít a Sziverszkij folyó felett áthaladó fontos vasútvonalhoz és hidakhoz”.

A brit hírszerzés értékelése szerint az orosz haderő a következő napokban valószínűleg a folyón történő átkelést tekinti elsődleges feladatának.

Borítókép: Szétlőtt autó egy bombakráter mellett a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 26-án, a várost ért újabb orosz támadás után. A támadásban kilencen életüket vesztették és tizenheten megsebesültek (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.