Irán arányos fellépéssel fog válaszolni arra, hogy Ukrajna leépíti diplomáciai kapcsolatait a közel-keleti országban. Kijev amiatt hozta meg ezt a döntés, mert a hírek szerint Irán drónokat szállított Oroszországnak – írta a Reuters.

A picture released on September 27, 2013 by the official website of Iran's Revolutionary Guards shows a newly Iranian-made drone, "Shahed 129"
Fotó: AFP

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanáni szerint Ukrajnának óvakodnia kellene attól, hogy harmadik felek befolyásolhassák az országaik közötti kétoldalú kapcsolatokat.

Ukrajna pénteken jelentette be, hogy

visszavonja az iráni nagykövet akkreditációját, és jelentősen csökkenti a kijevi iráni nagykövetség diplomáciai személyzetének létszámát Teherán azon döntését követően, hogy drónokat szállít az orosz hadseregnek.

Iránnak ezt a cselekedetét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a gonosszal való együttműködésnek nevezte.

Észak-Korea tömi fegyverekkel Oroszországot

Emellett múlt héten Moszkva állítólag megkapta az első szállítmányt a korábban megrendelt új iráni drónokból is.

Kanáni szerint az ukrán döntés meg nem erősített jelentéseken alapult, és külföldi (nyugati) felek feszültségkeltésének eredménye.

Bár Irán korábban tagadta, hogy drónokat szállítana Oroszországnak, de a Kayhan című konzervatív helyi lap információi szerint Teherán több száz felfegyverzett drónt értékesített.

Egy ideje már iráni drónok hajtanak végre műveleteket Ukrajnában a ellen

– számolt be róla az a lap, amelynek vezetőjét személyesen Ali Hámenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője nevezi ki.

Ukrán katonai jelentések szombaton arról számoltak be, hogy legalább hét Iránból származó drónt lőttek le Odessza és Pivdennij kikötőinek közelében, köztük hat Shahed–136-os kamikaze légi járművet is.

A megsemmisített egységek között volt egy Mohajer–6 típusú, nagyobb méretű iráni drón is, amelyet először észleltek az országban.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szombaton Twitter-üzenetében azt állította, hogy Irán támogatja Oroszországot azzal, hogy modern drónokat ad el neki, ezzel hozzájárulva ukrán emberek meggyilkolásához.

Egyelőre nem tudni, meddig ég még az iráni puskaporos hordó

Már 35 halottja van az összecsapásoknak, több városban is lángolnak Ali Hámenei legfelsőbb vezető képei és szobrai. Irán válaszút előtt áll.