Kijózanító üzenetet küldött Putyin, Zelenszkij korán szólta el magát a háború végéről

2022. december 03. 06:41

Az orosz elnök aláhúzta: addig nem lesz béke, míg a Nyugat fegyverekkel pumpálja Ukrajnát.

2022. december 03. 06:41
null

Mint azt a Mandiner is megírta, elszólhatta magát Volodimir Zelenszkij a háború befejezéséről, amikor

nemrég meglepő módon arról értekezett, hogy szerinte az orosz-ukrán háború a következő hónapokban véget ér.

Az ukrán elnök ennek pontos időpontjáról szólva egy interjúban úgy fogalmazott, erre akkor kerül majd sor, ha „Ukrajna győz, vagy Oroszország úgy dönt, hogy békét köt”. Erről itt írtunk bővebben.

Ebben (is) reménykedhetett Zelenszkij

Sajtóhírek szerint az ukrán elnök kijelentésére többek között az is okot adhatott, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a kínai elnökkel zajlott tárgyalása kapcsán meglebegtette:

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként befolyást tud gyakorolni Oroszországra,

és „segíthet abban, hogy véget vessenek Ukrajna brutális orosz megszállásának és lerombolásának”. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Kreml: Nem lesz béke, amíg a Nyugat fegyverekkel pumpálja Ukrajnát

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azonban telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával kapcsolatban „romboló hatású”, és felszólította Berlint, hogy gondolja át a megközelítését – közölte a Kreml. Mint írták,

– közölte a Kreml. „Mindez, valamint az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás ahhoz vezet, hogy Kijev teljes mértékben elutasítja bármilyen tárgyalás gondolatát” – tették hozzá. Vagyis

Erről itt írtunk bővebben.

Biden és Putyin is tárgyalna

További érdekesség, hogy a fent említett telefonbeszélgetésre egy nappal azután került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, és

Biden kijelentette, hogy hajlandó tárgyalni Putyinnal, ha a Kreml vezetője bizonyítja, hogy érdekelt a háború befejezésében.

A Kreml pénteken korábban emlékeztetett, hogy diplomáciai megoldást szeretne, és Putyin mindig is nyitott volt a tárgyalásokra, de ezt nehezíti, hogy Washington nem hajlandó elismerni az ukrán területek orosz annektálását. Erről itt írtunk bővebben.

Frissítés!

Cikkünk megjelenését követően érkezett a hír, hogy a Fehér Ház helyre tette Joe Biden amerikai elnököt, mert szerintük nem mondott igazat. Mint fentebb írtuk, bár az amerikai elnök azt nyilatkozta, bizonyos feltételekkel hajlandó leülni tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, a Fehér Ház ezt másképp látja. Erről ide kattintva olvashat bővebben!

Kérdés csupán az, hogy a fentiek tükrében mikor kerülhet sor egy orosz-amerikai tárgyalásra, amely vélhetően az első lépés lehet a háborús konfliktus lezárásához.

***

Mit érzett Ceglédi Zoltán, amikor Bayer Zsolt megdicsérte az uniós források visszatartása kapcsán írt Facebook-posztja miatt? Novák Katalin lett Magyarország „jó zsaruja”, amiért Kijevbe utazott Zelenszkij meghívására? Mi lehet a következménye a baloldali kampányra érkező amerikai támogatásnak? Ezekről is szó esett a Mandiner heti kibeszélő podcastjában, de téma volt Pankotai Lili iskolaváltása is.

az uniós források visszatartása kapcsán írt Facebook-posztja miatt? Novák Katalin lett Magyarország „jó zsaruja”, amiért Kijevbe utazott Zelenszkij ? Mi lehet a következménye a baloldali kampányra érkező ? Ezekről is szó esett a Mandiner heti kibeszélő podcastjában, de téma volt Pankotai Lili is.

 

Nyitókép: Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2022. december 03. 15:55
-zsoltkom- Lehet, hogy tényleg mindjárt vége lesz a háborúnak? "Az információ állítólag egy 377 ezer feliratkozóval rendelkező General SVR Telegram csatornától származik, amely azt állítja magáról, hogy kapcsolatban van az orosz vezető biztonsági csapatával. Állításuk szerint Putyin nemrégiben elesett a moszkvai otthonában, amely „éles fájdalmat és önkéntelen székletürítést váltott ki” nála. Arra is utaltak, hogy mindez egy már korábban is fennálló gyomorbetegség miatt következett be – írja a Sky News. A Daily Mail beszámolója szerint a General SVR a háború kezdete óta többször is hírt adott Putyin egészségi állapotáról, amelyeket nem támasztott alá bizonyítékokkal, ahogy azt sem, hogy valóban kapcsolatban állnának Putyin biztonsági csapatával. Az eset állítólag az elnök biztonsági őrei előtt történt, akik rögtön a segítségére siettek, majd néhány percen belül az orvosok is megérkeztek. Meg nem erősített információk szerint a zúzódást fájdalomcsillapítókkal kezelték, de ettől komolyabb sérülést nem állapítottak meg." https://bit.ly/3gUIKxL
Kivűlálló
2022. december 03. 12:56
"Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként befolyást tud gyakorolni Oroszországra, és „segíthet abban, hogy véget vessenek Ukrajna brutális orosz megszállásának és lerombolásának”. Brutális...??? :D :D Ha brutális lenne, már Ukrajna nem létezne! Ez csak amolyan "macska-egér" játék az oroszok részéről Ukrajna irányába! Ez nem brutális!
Callamus Roland
2022. december 03. 12:25
Azt megértem, hogy Zelenszkij visszaköveteli az oroszok által elfoglalt területeket, csak az nem fér a fejembe, hogy akkor miért kiabálnak Kárpátalja Magyarországhoz való visszatérésének lehetősége miatt.
Lajoss
2022. december 03. 11:56
Takarodjatok Ukrajnából! Mocsadék agresszor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik