Elemző Donáth Annáról: beszéde alapján még Dobrev Klárával szemben is komoly a lemaradása

2023. február 04. 21:09

A momentumos politikus beszéde tartalmilag üres volt, és még azt sem sikerült megugrania, hogy a baloldal vezéregyéniségének tűnjön fel – értékelt lapunknak Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

2023. február 04. 21:09
null

Donáth Anna szombaton „Jövőértékelőnek” nevezett beszédet tartott.

A momentumus EP-képviselő beszédének előzményeiről
A politikus beszédének előzményei ismertek: a párt két fázisból álló plakátkampányt indított a közelmúltban. Az első plakátokon egy fantomkép mellett szerepelt az a kérdés, hogy „Ki vezethet új útra minket?”, a második szakaszban pedig Donáth Anna került a plakátokra „Vezessük új útra Magyarországot!” felirat kíséretében.

De a Mandiner olvasói számára emlékezetes lehet az is: a Momentum jelenlegi EP-képviselője korábban már irányította elnökként a pártot. Gyermeke születése miatt nem indult újra a párt legutóbbi tisztújításán, a pozíciót így cikkünk írásakor Gelencsér Ferenc tölti be. Donáth Anna beszédét a párt követői így már csak azért is érdeklődéssel várták, mert tavaly nyár óta most először jelent meg a politikus a nyilvánosság előtt. 

Donáth: Személyeskedéssel telt az elmúlt harminc év

Beszédében Donáth azt hangsúlyozta, hogy a rendszerváltást szerinte csak papíron vitték végbe. Mint fogalmazott: „a rendszerváltás óta politikát csinálók vétsége, hogy csak papíron vitték végig a rendszerváltást. Személyeskedéssel telt az elmúlt harminc év. Politikai személyeskedéssel. Kicsinyeskedésre, az egymással való leszámolásra ment el az energia. Nem arra, hogy erős demokráciát építsenek fel. Magukat erősnek gondoló emberek estek egymásnak, tönkretették egymást, a mi életünket, Magyarországot”

A Momentum EP-képviselője ugyanakkor a Demokratikus Koalíciónak is odaszúrt, mondván, hogy szerinte aki azt ígéri, hogy a magyar kormányt idő előtt le lehet váltani, az hazudik „reggel, éjjel, meg este” – hangzott az őszödi fordulat Donáth szájából.

Elemző: Donáth Anna súlyos politikai hibát vétett

Lapunk a momentumos „jövőértékelő” kapcsán megkereste Talabér Krisztiánt, a Nézőpont Intézet elemzőjét. A szakértő kérdésünkre válaszolva elmondta:

Az elemző szerint ehhez ugyanis arra lett volna szükség, hogy a politikus a Momentum és a Gyurcsány-párt viszonyáról is szót ejtsen. Talabér Krisztián úgy látja, hogy ennek elmaradása súlyos politikai hiba, amelyet Donáth már a visszatérés első pillanatában elkövetett. „Azért fontos ez, mert Gyurcsány Ferenc nélkül ma nincsen baloldali politika, pedig a választási és kutatási eredmények azt mutatják, hogy igény az volna rá” – tette hozzá.

A Nézőpont Intézet elemzője úgy látja:

A beszédet elemezve tehát elmondhatjuk, hogy nagy fordulatot a Momentum régi-új arca nem jelentett be, pedig nyilvánvaló, hogy az eddigi út zsákutcába vezetett.

Lehet-e Donáth Anna a baloldal alternatívája?

Arról is kérdeztük a Nézőpont Intézet munkatársát, hogy Donáth Anna tekinthető-e olyan politikusnak, aki a baloldal új alternatíváját jeleníthetné meg Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben. Talabér Krisztián lapunknak adott válaszában kiemelte:

Orbán Viktor beszédei rendszeresen nagyívűek, amelyekben egy pillanatnyi helyzetértékelést követően a jövő kihívásaira is körvonalaz válaszokat a miniszterelnök.

Az elemző szerint ezzel szemben Donáth Anna csupán olyan lózungokat puffogtatott, amelyeket az elmúlt tizenkét évben minden baloldali prominenstől hallottunk, konkrétumok viszont továbbra sem hangzottak el.

Talabér Krisztián rámutatott arra is: olyan fogalmak, mint a „Nyugat”, „liberális demokrácia”, vagy „jogállamiság” viszont természetesen megjelentek, kicsit olyan hatást keltve, mintha kötelező házi feladatot kellett volna teljesíteni, de Talabér úgy látja: inkább nyomasztó, semmint lelkesítő volt a beszéd keretezése.

– összegzett lapunknak Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője.

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2023. február 05. 21:05
Háp, háp, háp. Kacsaláb.
Odone Ricci
2023. február 05. 17:07
Őt nyomják előre dísznek. Még divatos loknikat is csináltatott,
Fila2020
2023. február 05. 16:24
Donáth Anna beszéde keveréke egy átlagos középiskolás, és egy Való Világ béli, nagyon őszinte celebecske elmélkedésének.
fado
2023. február 05. 14:17
Annának nem előnyös ez a szűrkéskék kényszerzubbony.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik