Közélet

Oroszország elkezdte kivonni a katonáit Fehéroroszországból

A Fehéroroszországban tartózkodó orosz katonák száma nagyjából négyezerre csökkent – közölte az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat szóvivője.

Nagymértékben csökkent a Fehéroroszországban tartózkodó orosz katonák száma – állítja az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat (DPSU) szóvivője, Andrij Demcsenko. Egy telefonos interjúban számolt be róla, hogy becsléseik szerint 4 ezer orosz katona lehet az országban.

Military mobility continues on Ukraine's Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Jelenlegi adataink szerint 4 ezren lehetnek Fehéroroszországban, és az ott tartózkodók is egy közös hadgyakorlaton vagy kiképzésen vesznek részt

– mondta a szóvivő az Ukrinformnak. Hozzátette, hogy a csapatkivonás oka az lehet, hogy a gyakorlaton vagy kiképzésen átesett katonákat visszaszállítják Oroszországba, hogy onnan az ukrán frontra vezényelhessék őket.

A DPSU szóvivője arról is beszélt, hogy a fehérorosz fenyegetés miatt folytatják a közös határszakasz védelmének a megerősítését. Ahhoz, hogy egy esetleges agresszív fellépést csírájában elfojthassanak,

az ukrán állam lefoglal minden magántulajdonban lévő területet a fehérorosz és az orosz határszakaszon. 

Az államosítás a határtól számított legfeljebb két kilométeres területre vonatkozik. A lefoglalt földek az ukrán Állami Határőrséghez kerülnek, hogy ezeket a területeken megerősíthessék az ország védelmét.

Oroszországban zuhant le egy felfegyverzett ukrán drón

Robbanóanyaggal megrakodott ukrán drón hullott alá az oroszországi Tula megyében, Kirejevszkben – közölték rendvédelmi szervek.

A határvédelem megerősítése azért is fontos Ukrajnának, mivel a szövetséges Egyesült Államok újabb nagyszabású inváziót jelez előre. Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby azt állította március 21-én, hogy 

Oroszország újabb kísérletet tehet a következő hetekben egy elsöprő erejű támadás elindítására. 

A figyelmeztetés szerint a következő hetek kritikusak lehetnek Ukrajna számára.

Március 30-án csütörtökön, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő beszédet mond az osztrák nemzeti tanács ülésén. Az elnök nem vesz részt személyesen az ausztriai megbeszélésen, videókapcsolaton keresztül fog bejelentkezni. Zelenszkij beszéde után 

a nemzeti tanács azt fogja megtárgyalni, hogy korlátlan hozzáférést engedjenek-e az ukrán menekülteknek az osztrák munkaerőpiachoz.

 

 

háború Fehéroroszország Oroszország
Kapcsolódó cikkek