Kiderült, mennyibe kerül egy expedíció az Everestre

Rendkívül népszerű úticéllá vált az elmúlt években, és van, aki meg tudja fizetni.

Magyar Nemzet
Forrás: Napi2023. 05. 30. 11:41
A line of climbers on the Lhotse Face, Mount Everest, Solu Khumbu Everest Region, Sagarmatha National Park, UNESCO World Heritage Site, Nepal, Himalayas, Asia
A line of climbers on the Lhotse Face, Mount Everest, Solu Khumbu Everest Region, Sagarmatha National Park, UNESCO World Heritage Site, Nepal, Himalayas, Asia (Photo by Christian Kober / Robert Harding Premium / robertharding via AFP) Fotó: robertharding via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olykor előfordul, hogy sorok állnak a Mount Everesten az oxigénszegény környezetben, hogy a kalandorok feljuthassanak a 8848 méteres hegy csúcsára – már 2019-ben lehetett erről különböző cikkeket olvasni, és beszámolt erről a Magyar Nemzet is. Mindez azt feltételezi, hogy a Kínából és Nepálból is megközelíthető hegy nemcsak komoly kihívást jelent a hódítóknak, hanem rendkívül népszerű úticéllá is vált az elmúlt években. 

Akik tudják, milyen a világ tetején állni, azt mondják, olyan ez, mint az űrutazás, vagy egy merülés az óceánok mélyére. Az első sikeres mászást 1953. május 29-én – éppen hetven éve – Edmund Hillary és Tendzing Norgaj tette meg. Ők mindössze 15 percet töltöttek a csúcson, és indultak is vissza. 

A Mount Everest mindenféle körülmény, veszély, és kockázat ellenére az egyik legdrágább expedíció, így a helyiek jó pénzt tudnak keresni a mászók kísérésével – írja a Napi

Egy felmérés szerint a hegymászók nagyjából 10 és 70 millió forint közé teszik a költségeket.

Az árak alakulását egészen sok tényező befolyásolhatja, és egyébként folyamatosan emelkednek, két év alatt valamivel több mint hétszázalékos volt a drágulás. És itt nem az infláció az egyetlen, ami miatt ingadozhat az ár, az engedélyezési díjak, kormányzati oldalról az adók, logisztikai költségek, sőt még az időjárás is befolyásolhatja az árak alakulását. 

Nepálnak egyébként a nemzeti büszkesége a Mount Everest, és a 30 milliós ország turizmusának legfontosabb részét adja a Himalája.

A lap azt írja, nagyjából 20-21 millió forint alatt nem lehet megúszni az expedíciót, de néhány extra szolgáltatással akár a 70 millió forintot is elérhetik a költségek. Érdemes megjegyezni, hogy az expedíció nem csak pénz-, hanem időigényes is,

 ugyanis az 5 300 méter magasságban található alaptáborhoz vezető út és az emelkedőn a mászás körülbelül 3 hónapig tart.

Az emberi testnek azonban ez a néhány hónap nem elég arra, hogy alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, ezért nem ritka a mászóknál az agy- vagy tüdőödéma, sőt előfordulhat vakság vagy akár végtagfagyás is. Továbbá a mászók elveszítik a józan ítélőképességüket, és nem tudnak reális döntéseket hozni.

Borítókép: Expedíció a Mount Everesten (Fotó: AFP/Christian Kober)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.