Közélet

Putyin elégedetlen az invázióval, kirúgta a tábornokát

Dmitrij Bulgakovot azonnali hatállyal menesztették posztjáról, a tábornok felügyelte az ukrajnai hadművelet támogatását.

Azonnali hatállyal kirúgta a helyettes védelmi miniszterét Vlagyimir Putyin orosz elnök. Dmitrij Bulgakov tábornok felelt az ukrajnai hadművelet hadianyaggal való ellátásért, 2008 óta dolgozott az orosz hadsereg logisztikai vezetőjeként. 2015-ben ő vezette a szíriai hadművelet ellátmányozását is. Putyinnak feltehetően elege lett abból, hogy Ukrajnában szinte katasztrofális az orosz hadsereg támogatottsága, alig jutnak normális felszereléshez a fronton harcoló egységek. 

Fotó: AFP

A BBC szerint a 67 éves tábornok utódja Mihail Mizincev lett, 

aki személyesen vezette a tavasszal Mariupol ostromát.

Ott bebizonyította Putyinnak, hogy számíthat rá: hosszú hetekig tartó véres ostrom után sikeresen elfoglalta az ukrán védők legerősebb bázisának számító kikötővárost. Mizincev ráadásul Szíriában is bizonyított már: Aleppó bombázása is az ő nevéhez köthető a BBC cikke szerint. 

Észak-Korea tömi fegyverekkel Oroszországot

Emellett múlt héten Moszkva állítólag megkapta az első szállítmányt a korábban megrendelt új iráni drónokból is.

Bulgakov helyzetén feltehetően az sem segített, hogy a szerdán elrendelt mozgósítás után egyre több videó látott napvilágot arról, hogy milyen felszerelést kapnak az újonnan besorozott fiatalok. A közösségi oldalakon rengetegen posztoltak rozsdamarta, borzasztó állapotban lévő Kalasnyikovokat, amelyeket a belépésükkor nyomtak a kezükbe. 

Az amerikai hírszerzés szerint Putyin rendkívül elégedetlen a hadserege vezetésével. Bulgakov feltehetően csak az első a kirúgandó tábornokok sorában, és várhatóan az orosz elnök jóval nagyobb szerepet készül vállalni a hadsereg irányításában. Könnyen lehet, hogy maga a védelmi miniszter, Szergej Sojgu is az elbocsátottak közé kerül, az ő helyzete ugyanis már hónapok óta rendkívül bizonytalan. 

 

tábornok orosz-ukrán háború Putyin
Kapcsolódó cikkek