Eltévedt amerikai rakétának estek áldozatul ukrán civilek + videó

Három ukrán civil sebesült meg az ukrán haderő által kilőtt, amerikai gyártmányú rakéta becsapódásának következtében még szeptemberben − írta a The New York Times amerikai napilap. Az, hogy miért vétett célt a lövedék, bizonytalan, azonban az elmúlt hetek hasonló incidensei arra engednek következtetni, hogy valószínűleg ennél jóval nagyobb számban eshetnek áldozatául civilek az eltévedt ukrán rakétáknak.

2022. 11. 25. 7:10
null
Vishorod, 2022. november 23. Tûzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtõl északra fekvõ Vishorodban 2022. november 23-án. Andrij Nyebitov Kijev megyei rendõrfõnök tájékoztatása szerint lakóövezetet és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket értek rakétatalálatok a régióban. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán haderő által kilőtt, amerikai gyártmányú rakéta sebesített meg három ukrán civilt a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában még szeptemberben − számolt be róla a The New York Times. Az amerikai napilap munkatársai a becsapódás helyszínén járva vizsgálták meg a rakéta maradványait, majd megállapították, hogy egy AGM−88B HARM levegő–föld harcászati rakétáról van szó, melyet elsősorban az elektromos kisugárzással működő légvédelmi radarrendszerek ellen fejlesztettek ki. 

Arról beszélnek, hogy hárman megsebesültek

− mesélte a történteket a lapnak egy helyi lakos. Hozzátette: korábban is érte már találat a lakótömböt, ahol élnek. Ez nem is meglepő, ugyanis Kramatorszk a háború kezdete óta rakéta- és tüzérségi támadások alatt áll, ráadásul szeptember 26-án, amikor az incidens történt, nagyon heves harcok folytak a város közelében fekvő, stratégiai fontosságú logisztikai csomópont, Liman visszafoglalásáért.

AMG−88 HARM levegő–föld harcászati rakéta. Fotó: AP/Steve Helber

A radarromboló rakéta egy ötemeletes lakóépület legfelső szintjébe csapódott be, arról azonban, hogy miért kötött ki ott, már megoszlanak a vélemények. Egy lehetséges magyarázat, hogy elvétette a célját, és tovább repült, amíg el nem fogyott a hajtóanyag. A másik opció, hogy valamilyen meghibásodás, működési zavar okozta a pontatlan becsapódást. Utóbbit nem is olyan lehetetlen elképzelni: 

az Egyesült Államok ugyan rengeteg hadi eszközzel, felszereléssel és pénzzel támogatja Ukrajnát, azonban a Kijevnek biztosított fegyverek egy része már régóta porosodik az amerikai raktárakban. 

A The New York Timesnak névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint az eltévedt AGM−88B HARM esetében is erről lehetett szó. 

A meghibásodási változat mellett szólhat az is, hogy az ukrán és a nyugati rendszerek eltérnek egymástól, gyakran nem kompatibilisek, amiért változtatásokat kell eszközölni, ezek tökéletesítésére pedig sokszor nincs elég idő. Arról nincsenek pontos információk, hogy Washington mikor szállított ilyen típusú rakétát Kijevnek, azonban a közösségi médiában nyáron keringő felvételt követően a Pentagon augusztus elején elismerte: küldött szövetségesének a radarrombolókból. 

Az elmúlt hetekben nem ez az első eltévedt rakéta, amely nagy port kavart Ukrajna körül. November 15-én este egy célt tévesztett rakéta csapódott a lengyel Przewodów településére, a tragédiában két lengyel civil életét vesztette. Az esetet követő vizsgálatokból kiderült, hogy az előzetes hiedelmekkel ellentétben nem orosz, hanem ukrán légvédelmi rakétáról volt szó.

A háború kilenc hónapja alatt közel 17 ezer civil sebesült meg vagy vesztette életét, s noha emiatt túlnyomó részben Moszkvát terheli felelősség, az utóbbi időszak incidenseit figyelembe véve jóval árnyaltabb a kép, mint azt Kijev vagy a fősodrú nyugati média mutatja. 

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet szerint a kijevi és vishorodi lakóépületeket ért szerdai csapások hátterében is a Washington által Kijevnek adományozott légvédelmi rakéták állhatnak.

Borítókép: Tűzoltók dolgoznak egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél a Kijevtől északra fekvő Vishorodban 2022. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.