Sportgazdaság

A NOB elnöke visszaszólt a bojkottal fenyegetőző ukránoknak

Thomas Bach szerint az a Nemzetközi Olimpiai Bizottság küldetése, hogy összehozza a világ minden tájáról érkező sportolókat.

Thomas Bach elnök szerint nem felel meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) küldetésének az olimpia esetleges bojkottja Ukrajna részéről, amelyet az ország sportminisztere helyezett kilátásba az orosz és fehérorosz sportolók 2024-es párizsi indulása esetén.

12 December 2022, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Thomas Bach, the President of the International Olympic Committee, speaks as part of the series of talks entitled: "To the point" at Messe Stuttgart. IOC President Thomas Bach would support a bid by Germany to host the Olympic Games.
Fotó:  Bernd Weißbrod / AFP

A jövő évi ötkarikás játékokról való távolmaradás lehetőségét Vadim Hutcajt, aki az ukrán nemzeti olimpiai bizottság elnöke is, csütörtöki Facebook-bejegyzésében vetette fel. Reagálása válasz volt a NOB szerdai bejelentésére, amely szerint bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi porondra, semleges színekben. Az egyik ilyen előfeltétel, hogy a két ország versenyzői nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

Hutcajt leszögezte, hogy Ukrajna a szankciók meghosszabbítása mellett van, és továbbra is élesen ellenzi oroszok és fehéroroszok nemzetközi versenyeken való részvételét.

Ismerjük Ukrajna álláspontját, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság küldetése az, hogy összehozza a világ minden tájáról érkező sportolókat, ez az olimpiai játékok különleges szimbóluma

– mondta Bach, akinek állásfoglalását a Spiegel német magazin ismertette szombaton.

 

orosz-ukrán háború Thomas Bach olimpia
Kapcsolódó cikkek