Hazai vizekre rendelték vissza a török Amdülhamid Han fúróhajót, amely három társával együtt eddig a Fekete-tengeren kutatott gáz után. Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden helikopterrel érkezett a Mersina kikötőjében horgonyzó hajóra, amelynek az elindítását egy nappal korábban jelentette be. A megosztott Ciprus közelében 2020-ban végrehajtott legutóbbi ilyen küldetés nemzetközi válságot robbantott ki, akkor török és görög hadihajók konfrontálódtak a nyílt tengeren. A háborút a vezetőinek és Németországnak a gyors beavatkozása akadályozta meg.

Turkiye's Abdulhamid Han drillship ready for mission
Fotó: Serkan Avci / AFP


A hajó a tervek szerint a török partok és Ciprus között mozog majd. „A mai napig a tengeri joghatóságunk alá tartozó területeken nem engedtük meg, hogy nélkülünk bármilyen tervezésre vagy akcióra sor kerüljön, és nem is fogjuk megengedni” – idézte Erdogan szavait a Hellas Post

A lap ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Törökország a saját tengeri fennhatósága alá tartozónak tekinti a Földközi-tenger keleti részének jelentős részét, 

amely magában foglalja a Krétától, Rodosztól és Kárpáthosztól hat tengeri mérföldig terjedő, valamint a ciprusi kizárólagos gazdasági övezeten belüli területeket. Erdogan bejelentése szerint a hajó a török partoktól 55 kilométerre kezdi meg a munkát, olyan területen, amelyet Ciprus is magáénak tekint.
A fúróhajó megjelenése várhatóan tovább élezi majd a feszültségeket a térségben, Görögország és Ciprus is figyelemmel követi majd a mozgását, és a Cybc ciprusi közszolgálati műsorszolgáltató jelentése szerint készek a közbeavatkozásra attól függően, hol kezdenek majd el fúrni. A Cyprus Mail emlékeztetett, hogy hétfőn, a török nagykövetek találkozóján elmondott beszédében Erdogan kerülte, hogy a török fúrótorony konkrét célpontjára utaljon.
Az úszó fúrótornyot több polgári és katonai hajó kíséri. Az egyik, az Ilhan nevű utánpótlás-szállító hajó már hétfőn kikötött mellette, a másik később érkezett meg a Boszporusz felől. 

A kíséretbe tartozik emellett három hadihajó, egy tengeralattjáró, valamint egy Bayraktar TB2 pilóta nélküli légi jármű, amely a levegőből felügyeli majd a területet.

Turkiye's Abdulhamid Han drillship ready for mission
Fotó: Serkan Avci / AFP


Készültségbe helyezték a görög hadsereget és a haditengerészetet is. „Az biztos, hogy minden egyes török hadihajóra és repülőgépre, amely a fúrótorony kutatási területén tevékenykedik majd, jut egy a miénkből is” – hangsúlyozták az athéni védelmi minisztérium forrásai. 

Sajtóinformációk szerint tengeralattjárók, különösen a modern, 214-es típusú Papanikoliszok teljes harci felszereléssel járőröznek, 

a görög védelmi minisztérium az izraeli és francia műholdakon keresztül valós idejű képet és információkat kap az Amdülhamid Hanról. Ráadásul a görögök éppen közös hadgyakorlatot tartanak egyiptomi, amerikai és francia erőkkel a Földközi-tenger délkeleti részén.