Telitalálat volt Orbán Viktor dallasi beszéde

– Az általam megkérdezett szakértők – még azok is, akik nem feltétlenül értenek egyet Orbán Viktorral – elismerték, hogy a magyar miniszterelnök beszéde telitalálat volt, és ez további szimpátiát fog kiváltani az amerikai konzervatívokból – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiss István. A Danube Institute ügyvezető igazgatója, aki maga is jelen volt a dallasi rendezvényen, elmondta, az idei évben a közönség hangulata kifejezetten reményteli volt.

2022. 08. 18. 6:56
Orbán cpac
Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda Benko Vivien Cher

– Az általam megkérdezett szakértők – még azok is, akik nem feltétlenül értenek egyet Orbán Viktorral – elismerték, hogy a magyar miniszterelnök beszéde telitalálat volt, és ez további szimpátiát fog kiváltani az amerikai konzervatívokból – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiss István. A Danube Institute ügyvezető igazgatója, aki maga is jelen volt a dallasi rendezvényen, elmondta, az idei évben a közönség hangulata kifejezetten reményteli volt.

– Orbán Viktor beszéde kifejezetten jól rezonált az amerikai közönséggel. Számos kulturális kitekintést tett, amelyeket általában heves éljenzés kísért a nézőtér felől. Az általam megkérdezett szakértők – még azok is, akik nem feltétlenül értenek egyet a magyar miniszterelnökkel – elismerték, hogy Orbán Viktor beszéde telitalálat volt, és ez további szimpátiát fog kiváltani az amerikai konzervatívokból – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiss István.

A Danube Institute ügyvezető igazgatója – aki maga is jelen volt a dallasi rendezvényen – elmondta, idén a közönség hangulata kifejezetten reményteli volt, hiszen a közelgő időközi választásokon nagy republikánus győzelemre számítanak Amerikában. Kiss István emlékeztetett, nem jellemző, hogy a CPAC franchise (CPAC Dél-Korea, Japán stb.) vendégein kívül külföldi előadókat hívjanak meg az eseményre. Úgy tudja, 

arra még nem volt példa, hogy egy másik ország aktív miniszterelnökét hívták volna meg a rendezvényre.

– Az elmúlt években egyre nagyobb az érdeklődés Magyarország iránt az amerikai közéletben a jobb- és a baloldalon egyaránt. Véleményem szerint ennek az a fő oka, hogy a magyar kormány konzervatív elképzeléseit konkrét szakpolitikák szintjén is megvalósítja, és ezek az intézkedések látványos sikereket érnek el – mondta. Az igazgató úgy vélekedett, az amerikai konzervatívok így tanulhatnak a magyar intézkedésekből, míg a baloldal retteghet attól, hogy ezek „a konzervatív politikai intézkedések esetleg megvalósulhatnak az Egyesült Államokban, aláásva ezzel a jelenlegi narratívájukat”.

– Az elmúlt több, mint egy évtizedben azt figyelhettük meg, hogy jobb az amerikai–magyar kapcsolatok perspektívája, amikor a republikánusok kormányoznak Amerikában.

 Ennek több oka is van, de elsődlegesen annak tudható be, hogy a demokrata kormányzatok a hagyományos – például biztonságpolitikai, kereskedelempolitikai – együttműködési formák építése helyett inkább a „progresszív értékek”, például a melegházasság vagy a transzszexuális jogok előtérbe helyezésére törekednek, akár előbbiek rovására is – magyarázta. Az igazgató úgy véli, a következő amerikai nagykövet is elsősorban ezekre az értékekre akarja helyezni majd a hangsúlyt, ami potenciálisan konfliktusokat szülhet a konzervatív magyar kormányzattal.

Kiss István szerint az időközi választások valamelyest javíthatják a helyzetet. – Ha a republikánus párt valóban többséget képes szerezni akár a kongresszus mindkét házában, nagyobb nyomást gyakorolhatnak majd Joe Biden elnök külpolitikájára is. Jelentős változást azonban valószínűsíthetően csak egy republikánus elnök hozhatna 2024-től – tette hozzá.

Az igazgató ezen a ponton megjegyezte, Magyarország külföldi megítélése sok esetben meglehetősen negatív, hiszen a progresszív média sajnálatosan félinformációkon vagy adott esetben akár kifejezett hazugságokon keresztül mutatja be a magyar kormányzat munkásságát. Ezért fontos megismertetni a külföldi közönséggel, hogy valójában mi is történik Magyarországon. – Ez nem egyszerű munka, de 

az utóbbi években komoly eredményeket értünk el más magyarországi think tankekkel együttműködve. Rod Dreher, Tucker Carlson újságírók látogatása vagy éppen a magyarországi CPAC elősegítették a korábbinál sokkal pozitívabb Magyarország-kép kialakítását, különösképpen az Egyesült Államokban.

 Természetesen van még dolgunk, a jövőben jobban szeretnénk koncentrálni az európai értelmiség még eredményesebb megszólítására is – zárta gondolatait az igazgató.

Borítókép: Orbán Viktor a dallasi CPAC konferencián (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.