Nemzetközi gazdaság

Megvan az aláírásszám, Zelenszkijnek foglalkoznia kell az ukrán diákok petíciójával

Az ukrán egyetemisták szeretnék elérni, hogy megkezdhessék vagy épp folytathassák külföldi tanulmányaikat. A hadkötelezettekre vonatkozó kiutazási tilalom miatt erre egyelőre nincs lehetőség.

Több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze az ukrán elnök honlapján a külföldön tanuló diákok kiutazására vonatkozó korlátozások megszüntetését szorgalmazó elektronikus petíció alatt, tehát Volodimir Zelenszkijnek válaszolnia kell a beadványra – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Russian invasion of Ukraine
Fotó: Jacob King, PA Images

A petíciót Tarasz Szivuha kezdeményezte, aki úgy gondolja, hogy minden ukrán diáknak engedélyezni kell a kiutazást, aki a háború kitörése után felvételt nyert, valamelyik külföldi egyetemre, vagy folytatni szeretné a február 24-e előtt megkezdett külföldi tanulmányait. Ennek érdekében aláírásgyűjtést indított, amelyben arra kéri az elnököt, hogy engedélyezze a 18–60 év közötti hadköteles korú külföldi tanulmányi jogviszonnyal rendelkező férfiaknak a kiutazást az országból.

A petíció még augusztus 10-én jelent meg az ukrán elnök honlapján, azóta pedig több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze,

és emiatt most Zelenszkijnek a hatályos jogszabályok szerint válaszolnia kell rá.

Ugyanebben a kérdésben nyílt levelet is megfogalmaztak az Ukrajnában rekedt hallgatók Volodimir Zelenszkijnek és Valerij Zaluzsnijnak, amelyben arra kérik az ukrán elnököt, valamint a fegyveres erők főparancsnokát, hogy biztosítsák számukra a kiutazás lehetőségét.

A nyílt levélben szóvá teszik azt is, hogy

miközben az ukrán diákok nem tudják megkezdeni vagy épp folytatni külföldi tanulmányaikat, addig a két agresszor ország lakói, az orosz és fehérorosz diákok szabadon utazhatnak külföldre.

Azzal érvelnek, hogy álláspontjuk szerint ez a helyzet árt az ország nemzetközi megítélésének.

Gyermekeknek fejlesztettek ki golyóálló mellényt az ukránok

A civilek evakuálása során hasznos felszerelés a golyóálló mellény. Mivel nagyon sok gyereket is ki kell menekíteni a háború sújtotta térségekből, így nekik is szükség lehet rá.

 

petíció Ukrajna diákok egyetem aláírás Volodimir Zelenszkij tanulmány külföld
Kapcsolódó cikkek