Egyhavi csúcsra ugrott az euró a dollár ellenében, miután Christine Lagarde EKB-elnök az európai recessziós félelmeket csitító nyilatkozatot tett a Bloomberg Televíziónak Davosból, a Világgazdasági Fórum helyszínéről.

Az euróvásárlás, dolláreladás használni szokott a közép-európai devizáknak, és most is ezt történt, a forint ragaszkodóan lekövette az euró mozgását. Miközben az euró a dollár keresztben 1,067 környékéről 1,073-ig száguldott a korai kereskedésben, a forint a 282,5 régiójából 381 alá erősödött az egységes valuta ellen, a złoty pedig a 4,5-es pszichológiai szint felé közelget a korai 4,615 után.

1240869645 Christine Lagarde, president of the European Central Bank (ECB), during a Bloomberg Television interview on day two of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Tuesday, May 24, 2022. The annual Davos gathering of political leaders, top executives and celebrities runs from May 22 to 26. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Jason Alden / Bloomberg via Getty Images

Az euró már napokkal ezelőtt elindult felfelé a Federal Reserve vágtában végrehajtott kamatemelései támogatta zöldhasú ellen elért 1,05 alatti ötéves mélypontokról. Több EKB-döntéshozó is úgy nyilatkozott ugyanis, hogy a korábban vártnál hamarabb, már július környékén megkezdődhetnek az eurózóna kamatemelései, és az EKB betéti kamata hónapokon belül elhagyhatja a negatív zónát, nyolc év után először.

Hétfőn blogbejegyzésben Lagarde elnök asszony is csatlakozott ezekhez a véleményekhez, rátéve a pecsétet az felszökését korábban ideiglenes tényezőknek tulajdonító eurózóna-jegybank idén végrehajtott teljes fordulatára.

A kamatemeléseket korábban az az aggodalom is gátolta, hogy lefékezhetik vagy recesszióba fordíthatják az euróövezet kilábalását. Ezeket a félelmeket csökkentette az EKB-elnök keddi nyilatkozata. 

Jelen pillanatban nem látunk előre recessziót az euróövezetben

 – mondta.

Ez nem az alap-előrejelzésünk

 – tette hozzá.