Marad, de tovább támad a Ryanair

A baloldali sajtóban megjelent újabb sértegetésekkel és a magyar családoknak címzett, arcátlan felhívással állt elő az extra­profitadó miatt az elmúlt hetekben szokatlan kirohanásairól elhíresült légiipari cégvezető. Michael O’Leary legújabban azt közölte, hogy a Ryanair ugyan nem vonul ki hazánk légteréből, de ő csak akkor marad csendben, ha a kormány törli a különadót.

2022. 06. 24. 6:30
2022.06.17. Ryanair foto: Móricz Sabján Simon/VG Fotó: Simon Móricz-Sabján
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem vonulunk ki Magyarországról, csökkenteni fogjuk az érkező és induló járataink számát. Nem hagyjuk magukra a magyarokat, hogy aztán ki kelljen fizetniük a drágább jegyeket és ezt az idióta adót – közölte a kormánnyal tengelyt akasztó és szokatlan, alpári stílusa miatt hetek óta a közfigyelmet magára vonó Michael O’Leary, aki a magyaroknak a cég új különadójával megterhelt repülőjegyeket kínáló Ryanair légitársaság vezérigazgatója.

A kormány döntésére 

rendre személyeskedéssel reagáló írországi üzletember ismét hadat üzent a júliustól több ágazatra kirótt védelmi hozzájárulás miatt, mondván, minden tőlük telhetőt megtesznek az idén felfutó utazási keresletből szerzett haszont megcélzó „őrült döntés” ellen.

Már panaszt tettünk az Európai Bizottságnak a magyar kormány különadója miatt

– jelezte a Euronewsnak adott szerda esti interjúban Michael O’Leary. Eközben 

olyan tiltakozó „szabványlevelet” tettek közzé a Ryanair weboldalán, amelynek továbbítását a kormányhoz azoktól a magyar családoktól várják el, akiknek a háborús hatásokkal szembeni védelmét segíti a különadó.

Hogy a hatóságok szerint ez jogszerű vagy etikus magatartás-e a fogyasztók megtévesztését hazánkban már számos egyedi módszerrel megvalósító fapadostól, az függhet az arcátlan felhívást kifogásoló állampolgári bejelentésektől is.

Igaz ugyan, hogy temérdek korábbi utaspanasz alapján 

már zajlik a mil­liárdos légiipari mágnás 28 éve Euró­pában üzemelő légitársaságánál a fogyasztóvédelmi átvizsgálás, amelyben a magyarokkal szembeni üzleti gyakorlatokat vetik össze az érvényes jogszabályokkal.

O’Leary szerint a magyar piacon a legnépszerűbb légitársaság a Ryanair, vagyis forgalma jelentős bevételeket termel, cége mégis másfél milliárd eurót veszített az elmúlt két évben. Azt ugyanakkor elismeri, hogy idén a légi közlekedésben visszarendeződés zajlik, mivel a hosszas bezárkózás után „még szép, hogy egész Európa nyaralni indul”. 

Szavai arra utalnak, hogy 

a járvány után mégsem lehet majd panasza a különadóval illetett második félévi nyereségre, noha az összes érintett vállalatvezető közül a legmarkánsabban elutasítja annak adóztatását.

Olyannyira, hogy már minden olyan magyar politikussal összefüggésben „őrületet”, „hülye törvényeket” emleget, akik szerint más országok is vezettek be hasonló adókat. Szerinte ez hazugság, mert másutt megértik, hogy nagy a légitársaságok vesztesége a járvány és a háború miatt.
– Ha egy európai kormány adót vet ki a repülésre, akkor azt az utasainknak kell megfizetniük, mert nekünk erre nincsen pénzünk – közölte a vagyonos nagyvállalkozó, 

kiemelve, hogy 

majd csak akkor fog csöndben maradni, ha az új magyar közterhet visszavonják.Szavainak a tények ellentmondanak. Különféle konstrukciókban 

már alkalmaznak hasonló légiipari adókat például Németországban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban, Norvégiá­ban. 

Ezekben az a közös, hogy az adó megkíméli a beutazó turizmussal importált bevételeket, vagyis nem csökkentik az utasérkezéseket. 

Ausztria a világjárvány megjelenése miatti első globális ágazati sokk idején határozott el hasonló intézkedést, amikor a tömegturizmus ellenében megszabták a minimumjegyárakat is. 

Ennek terheit más légicégekkel együtt a Ryan­air is 2020 óta zokszó nélkül viseli az osztrák piacon.

A légiipari mágnás ezúttal is halmozta az általa már unalomig ismételt „idióta” és „őrült” kifejezéseket, úgy az adóval, mint a magyar kormánnyal és annak két miniszterével kapcsolatban.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter emlegetésével ezúttal úgy próbált humorizálni, hogy a Dumb és Dumber című vígjáték főszereplőihez hasonlította őket. 

Nagy Márton után O’Leary a kancellária vezetőjét azért vette a szájára, mert Gulyás a múlt héten 

azt javasolta az utazóknak, hogy a tisztességtelennek tűnő kereskedelmi gyakorlat miatt a Ryanair helyett válasszák inkább a versenytársat.

Borítókép: Diszkontajánlat: míg az utasok állhatják a Ryanair adóját, a szereptévesztésben lévő cégvezető haknizik a baloldalon (Fotó: Simon Móricz-Sabján)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.