Stoltenberg: Ukrajnának minden joga megvan rá, hogy visszafoglalja területeit, és ebben támogatni is fogjuk

2022. szeptember 30. 20:02

A NATO-főtitkár szerint ez a háború kezdete óta a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozására.

2022. szeptember 30. 20:02
null

Oroszország legutóbbi intézkedései, a megszállt ukrán területek annektálása a konfliktus kezdete óta a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozásának irányában – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján. Az Ukrajnát támadó „Vlagyimir Putyin orosz elnök további több százezer katonát mozgósított, felelőtlen nukleáris kardcsörtetésbe kezdett, és törvénytelenül újabb ukrán területeket annektált.

– mondta Stoltenberg.

Úgy fogalmazott, „Putyin földrablása” törvénytelen, a második világháború óta nem volt példa ilyen erőszakos elcsatolási kísérletre. Megerősítette, hogy a NATO-szövetségesek soha nem fogják ezeket a területeket Oroszország részeként elismerni. Véleménye szerint Putyin intézkedései nem erőt, hanem gyengeséget mutatnak, és azt jelzik, hogy a háború nem halad a Kreml tervei szerint.

Kiemelte: Putyin elnök felelőssége, hogy minél előbb véget vessen a konfliktusnak. „Ha Putyin elnök feladja a harcot, béke lesz, ha viszont Zelenszkij elnök adja fel, akkor Ukrajna megszűnik független, szuverén nemzetként létezni Európában” – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta továbbá, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, de támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges, az önvédelemhez való jogának érvényesítésében.

Ha mi elfogadjuk az annektálást, akkor azzal elfogadjuk azt is, hogy a nukleáris fegyverrel való zsarolás sikeres. Vagyis nem tehetünk mást, mint hogy támogatjuk Ukrajna jogát arra, hogy megvédje magát. [...] Oroszországnak meg kell értenie, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, nem lehet megharcolni. Ennélfogva támogatni fogjuk Ukrajnát a továbbiakban is, hogy képesek legyenek minél több területet felszabadítani az orosz megszállás alól.”

Arra reagálva, hogy Ukrajna pénteken kérte gyorsított eljárású felvételét a szövetségbe, a főtitkár kijelentette: az európai demokráciáknak joguk van a NATO-tagságra pályázni, és a szervezet tiszteletben tartja ezt a jogot. „Támogatjuk Ukrajnát abban, hogy megválassza a saját útját, és azt, hogy milyen biztonsági megállapodások részese kíván lenni” – jelentette ki.

Elmondta: a NATO arra összpontosít, hogy katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, és a tagság továbbra is nyitva áll az ország előtt, ugyanakkor ennek eldöntéséhez egyhangúságra van szükség a szövetség tagállamai között.

(MTI/Euronews)

Nyitókép: Mandiner Archív

Kapcsolódó cikkek

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. október 01. 17:02
Van egy apró bökkenő. Ukrajna, mint állam jogilag nem létezik. Ukrajnának nincsenek határai, területe Oroszországnak, mint jogutódnak a része! Ezt az elképesztő nyilatkozatot tette Ban Ki-Moon, volt ENSZ-főtitkár, amelynek közvetítését betiltották az ukrán sajtóban és az interneten. És erről mi nem tudunk semmit, nekünk hazudoznak! Nos, Ukrajna 1991.12.25-óta nem jegyezte be határait. Ukrajna határainak szuverén államként történő nyilvántartásba vétele nem történt meg az ENSZ-ben! Feltételezhető tehát, hogy Oroszország nem követ el semmilyen jogsértést Ukrajnával kapcsolatban. A CSI-szerződés szerint Ukrajna területe a Szovjetunió közigazgatási körzete. Ezért senkit sem lehet hibáztatni szeparatizmusért és Ukrajna határainak kényszerű megváltoztatásáért. A nemzetközi jog szerint az országnak egyszerűen nincsenek hivatalosan elismert határai! A probléma megoldásához Ukrajnának be kell fejeznie a szomszédos országok elhatárolását, és közös határukon megállapodást kell kötnie a szomszédos országokkal, köztük Oroszországgal. Mindent dokumentálni kell és megállapodásokat kötni minden szomszédos országgal. Az Európai Unió elkötelezett Ukrajna támogatása mellett ebben a fontos kérdésben, és úgy döntött, hogy minden technikai segítséget megad neki. De vajon Oroszország aláír egy határegyezményt Ukrajnával? Nem, persze, hogy nem! Na és Kárpát-alja? Mivel Oroszország a Szovjetunió törvényes utódja (ezt megerősítik a volt Szovjetunió és külföldi országok közötti vagyonvitákról szóló nemzetközi bíróságok döntései), amelyek területei Ukrajna, Fehéroroszország és Novorosszia Oroszország és senkinek sincs joga megszabadulni ettől a területtől anélkül, hogy Oroszország ebbe belegyezne. Alapvetően Oroszországnak most már csak annyit kell tennie, hogy ezt a területet Oroszországnak nyilvánítja és minden, ami ott történik, Oroszország belügye. A Budapesti Memorandum és egyéb megállapodások szerint Ukrajna határai nincsenek. Ukrajna állam nem létezik, és nem is létezett.
vicomt
2022. október 01. 15:19
Putyinnak igaza van.Ha valaki,ő tudja,hogy mire megy ki ez a játék.Ukrajna,amerikai gyarmat.Hogy fáj nekik ez az egész terület csatolás,és ami sajnálatos,okot ad a további fegyverek gyártására,amiből ők kurva sok hasznot nyernek,mármint az amerikaíak.Csak örülök,hogy az elnyomott,rezsim alatt tartott nép végre nyugalmat kap.Annyit szenvedett az a nép az ukrán rezsim alatt,hogy sokaknak gőze sincs erről.Amerika romlott,gennyes,korrupt.Az EU.a játékszere.A legtöbb eus állam vezetőit lefizették.Ugatnak,mint a kutyák.Nem lesz európai egyesült államok,amit a bankár dinasztiák fognak uralni.Ne hagyjuk ezt.Gyurcsány ezeket a végstádiumban lévő világ helyzeteket várja.Ebből gazdagodik,ezért fizetik nem kis pénzzel.
vicomt
2022. október 01. 14:54
Az a rothadt,korrupt,pénzéhes amerika!Ő irányít mindent.Amerikát meg pár genszter bankár család uralja. Úgy érzik a rohadtak,hogy most jött el az ő idejük.Európát le kell igázni.Az embereknek kell fellázadni,szembeszállni ezekkel a sátán fajzatokkal.Soros a kis sátánka,sok pénzzel.A fej a Rokefeller.Több multi cég tulajdonosa,olyan cégeké,amely a világ gazdaságát,iparát kontrolállja.Az ő döntésük nélkül semmi sem történhet.Ki hitte volna?Ezeknek semmi sem elég?Rohadjanak meg,és fulladjanak bele a kurva sok pénzükbe.A gyógyszergyárakba is beletenyereltek.Mibe nem?A covid???Na és tovább.Ukrajna csak egy kis köpés a részükről.Ha nem szállunk szembe ezekkel,akkor Európának vége.Nemhiába sunnyog Fletó.
Hill
2022. október 01. 12:54
Nyilvánvaló, hogy ennek sise lesz vége. Ha vége lehetne, akkor jönnek az ilyen vezetékrobbantgatások és egyebek. Nyilvánvaló, hogy a háború egyeseknek írdatlan bevételt hoz. Csak épp az a baj, hogy a fasztszopó bürokratákon kívül senki nem akar háborúzni. Azok meg a gennyes pofájukkal fenyegetőznek állandóan, persze frontot nem lát a valaguk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik