Példátlan lépésre készül az Európai Unió

Orosz magán- és állami vagyonelemeket tervez lefoglalni az Európai Unió, amelynek külön munkacsoportja alakult a feladatra. Ennek vezetője innovatív megoldásként beszélt arról, hogy az EU olyan intézkedéscsomagot tervez elfogadni, amelynek keretében nem pusztán a vagyon befagyasztása válna lehetővé, hanem azok legalább egy részének újraosztása is; várhatóan Ukrajna részére, értesült az Euractiv hírportál. A lépésre a jelenkori történelemben egyetlen hasonló példa van: Szaddám Huszein iraki vezető kapcsán hozott annak idején ilyen intézkedést az Egyesült Államok, amely azonban a jelenlegi helyzetben az EU-nál jóval óvatosabban közelít a kérdés felé.

2023. 03. 25. 8:15
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-05-17/ditched-superyacht-costs-112-000-a-month-while-crew-play-call-of-duty#xj4y7vzkg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új európai uniós szankciók kapcsán tervez újító módon eljárni Brüsszel: orosz állami és magánvagyont terveznek lefoglalni az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen kivetett büntetőintézkedések részeként. Az intézkedések elsősorban mintegy 350 milliárd amerikai dollár (körülbelül 125 ezer milliárd forint) értékű állami vagyonra koncentrálnak, de a helyzet az Európai Unió részéről megbízott munkacsoport vezetője szerint példátlan és „trükkös” – írja az AFP hírügynökségre hivatkozva az Euractiv hírportál.

 

Innovatív tervek, rengeteg bírósági ügy

„Semmi sem egyszerű, amikor az ukrajnai újjáépítés kifizetésére átcsoportosítani kívánt hatalmas összegek felkutatásáról van szó” – mondta Anders Ahnlid svéd karrierdiplomata egy stockholmi interjúban.

De Európa innovatív terveket sző

 – tette hozzá.

Az oligarchák jachtjaitól az orosz központi bank devizatartalékaiig terjed a lefoglalandó vagyontárgyak és pénzeszközök listája, de Ahnlid szerint nehézséget jelent annak kidolgozása, hogy a lefoglalások legálisan megtehetők legyenek.

Sok orosz állampolgár, aki a szankciók célpontja, már eddig is bíróságon támadta meg azokat. Az egyik nagy horderejű ügyben az EU általános törvényszéke március elején ideiglenes végzést hozott, amelyben felfüggesztette a szankciók egy részét Nyikita Mazepin orosz Formula-1-es autóversenyző ellen. Ő az orosz Uralchem vegyipari termékeket gyártó vállalat tulajdonosának és vezérigazgatójának a fia.

Ez csak azt mutatja, hogy az Európai Unió a jogállamiságra épülő unió

– mondta Ahnlid.

A magánvagyonok esetében jogi biztosítékok miatt a nyugati államok csak nagyon korlátozott körülmények között foglalhatnak le véglegesen vagyontárgyakat; általában akkor, ha bizonyíthatóan bűncselekményből származó jövedelemről van szó. Az Egyesült Államokban a kongresszus meghallgatásokat tart arról, hogy miként lehetne megváltoztatni az amerikai törvényeket, hogy viszonylag könnyebbé váljon a végleges lefoglalás, bár Joe Biden elnök kormánya a nyilvánosság előtt csak óvatosan nyilatkozott az ötletről.

 

Új európai uniós szankciók – régi amerikai büntetés

Az európai szakértők szerint az egyik lehetőség az lenne – magyarázta Ahnlid –, hogy a vagyontárgyakat nem kobozzák el véglegesen, és csak a jövedelmet vagy a tőke kamatát foglalják le.

Ez lenne tehát az első alkalom, hogy az EU nemcsak befagyasztani, hanem lefoglalni is tervezi a vagyont és újraosztani annak egy részét.

Erre még globális szinten is ritkán van példa, leszámítva azt, mikor az Egyesült Államok Szaddám Huszein uralmának végén iraki vagyontárgyakat foglalt le – fogalmazott Ahnlid.

A jogi szakértők ráadásul különbséget tesznek a nyugati kormányok által befagyasztott magánvagyon – például egy orosz oligarcha jachtja – és az állami tulajdon, például az orosz központi bank devizatartalékai között. Az állami vagyon általában nagyobb, de jogszerű lefoglalása jóval könnyebben megy.

A múlt hónapban kinevezett Ahnlid nem kívánta körvonalazni, hogy Kijev mikor láthatja az első, orosz pénzekből összeállított csekket.

Remélhetőleg eredményeket érhetünk el a júniusban véget érő svéd EU-elnökség alatt

– mondta. „De ezek bonyolult ügyek. Lesznek rövid és hosszú távon jelentkező jelei annak, amit teszünk.”

 

Borítókép: Borítókép: Andrej Melnyicsenko orosz szénmilliárdos A vitorlás jacht nevű hajója Monacoban 2019. május 25-én. (Fotó: AFP/Andrej Isakovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.