Egy kínai vadászgép „agresszív” műveletet hajtott végre egy amerikai géppel szemben + videó

A felvételek alapján mintegy 120 méter volt a két gép között, amikor a kínai keresztezte az amerikai útját.

Magyar Nemzet
2023. 05. 31. 7:38
Egy kínai J-16-os vadászrepülő az amerikai RC–135 rádióelektronikai felderítő repülőgép fedélzetéről, 2023.05.30-án. (Fotó: Tom Squitieri /U.S. Indo-Pacific Command / Twitter)
Egy kínai J-16-os vadászrepülő az amerikai RC–135 rádióelektronikai felderítő repülőgép fedélzetéről, 2023.05.30-án. (Fotó: Tom Squitieri /U.S. Indo-Pacific Command / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elvárjuk az indo–csendes-óceáni térség minden országától, hogy biztonságosan és a nemzetközi joggal összhangban használják a nemzetközi légteret” – fogalmazott az Egyesült Államok Indo–csendes-óceáni Parancsnokságának közleménye, miután egy kínai J–16-os vadászrepülő „szükségtelenül agresszív manővert” hajtott végre egy amerikai repülő ellen.

Az eset a Dél-kínai-tenger felett történt, egy stratégiai jelentőségű, ám vitatott régió felett, ahol Peking területi követeléseket támaszt, és a környező szigeteken haditengerészeti bázisokat alakít ki, ezzel növelve közvetlen befolyási övezetét. 

2016-ban a hágai nemzetközi bíróság elutasította Peking Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos követeléseit, mondván, annak nincs nemzetközi jogi alapja.

Ám a kínai kormány a Dél-kínai-tenger nagy részét saját felségvizeinek tekinti, és rendszeresen elítéli az ottani amerikai katonai műveleteket. Igényének megerősítése érdekében 2021-ben bejelentési irányelvet adott ki az ezeken a vizeken való külföldi hajók közlekedésére, míg az amerikai jelenlétet a tengeri biztonságra nézve provokatív és veszélyes lépésnek minősítette – emlékeztetett a South China Morning Post, a hongkongi székhelyű angol nyelvű lap.

Az amerikai parancsnokság jelentése szerint az RC–135-ös rádióelektronikai felderítő repülőgépük biztonságos és rutinszerű műveleteket hajtott végre a nemzetközi légtérben, amikor a kínai vadászrepülő megközelítette.

Az esetet alátámasztó videófelvételen jól látszik, hogy a vadászgép elfogást szimulálva meglehetősen közel repül az amerikai géphez, majd ahogy elfordul előtte, a gerjesztett légáramlat kisebb turbulenciát okoz. A jelentés szerint mintegy 120 méter volt a két gép között, amikor a kínai gép keresztezte az amerikai útját.

Az eset éppen akkor történt, amikor két amerikai tisztviselő szerint Peking elutasított egy magas szintű katonai tárgyalásra való meghívást.

A Peking és Washington közötti feszültség részben a kínai régiós területi követelésekre – valamint Tajvan támogatására és a kínai gazdasági és katonai térnyerésekre – vezethető vissza, amelyet Amerika az indo–csendes-óceáni térségben lévő szövetségesei kérésére próbál visszafogni.

Kína, Amerika és a szövetségeseik rendszeresen járőröznek a vitatott terület vizén és légterében, amely már számos elfogáshoz és kis híján összeütközéshez vezetett.

Áprilisban Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője felszólította Kínát, hogy hagyjon fel provokatív és nem biztonságos magatartásával, miután a Fülöp-szigeteki parti őrség egyik hajója és egy kínai hajó majdnem összeütközött egymással. A kínai külügyminisztérium szerint a Fülöp-szigeteki hajó egy előre megfontolt és provokatív akcióval behatolt a területére.

Decemberben pedig egy kínai repülőgép három méteren belül haladt el az amerikai légierő egy másik járműve mellett a nemzetközi légtérben, éppen csak elkerülve az ütközést – emlékeztetett az Al Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

Borítókép: Egy kínai J–16-os vadászrepülő az amerikai RC–135 rádióelektronikai felderítő repülőgép fedélzetéről 2023. május 30-án (Fotó: U.S. Indo-Pacific Command/Tom Squitieri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.