„Igazi européer fenyegetés a Nyugat új mintaországától”

Az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója nyomást gyakorolna hazánkra az Ukrajnán keresztülhaladó Barátság kőolajvezetékkel. Olena Zerkal egy kijevi fórumon arról beszélt, akár valami történhet is a vezetékkel, ami rávenné Orbán Viktor miniszterelnököt az orosz kőolajimportot tiltó uniós szankciók támogatására. Egy ilyen lépés talán még jobban ártana Ukrajnának.

Nagy Kristóf
2022. 05. 27. 19:55
Forrás: mandiner.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország sokat segít Ukrajnának, ám az olyan nyilatkozatok, mint például amikor az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója arról beszél, hogy „akár valami történhet is a Barátság kőolajvezetékkel”, nem segítenek fenntartani a magyarok támogató szándékát – közölte Hortay Olivér. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője a Facebook-oldalán reagált arra, hogy Olena Zerkal ukrán energiaminiszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes a sajtóhírek szerint egy kijevi fórumon bírálta Magyarországot, amiért nem támogatja az Európai Unió újabb szankcióit, amely megtiltaná az orosz kőolaj importját.

Zerkal emlékeztetett, hogy Magyarország az Ukrajnán keresztülhaladó Barátság kőolajvezetéken kapja az orosz kőolajat. 

A tanácsadó szerint ezért Ukrajnának nagy befolyása van Magyarországra, és a vezeték megrongálásával, elzárásával nyomást tudna gyakorolni hazánkra azért, hogy a kormány mégis támogassa az olajembargót. 

Olena Zerkal megjegyezte, helyénvaló lenne, ha „valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, de a döntés a kormány és az elnök kezében van. Politikai kérdés, hogy akarunk-e olyan hangot megütni Orbán Viktorral, amely rákényszerítené Budapestet az Oroszországgal szembeni uniós szankciók támogatására.”

Hortay Olivér jelezte, a fenyegetés meglehetősen visszás, mert a vezeték sérülésével 

  • Ukrajna tranzitbevételei megszűnnének,
  • Oroszországnak többé nem lenne érdeke az ukrán energetikai infrastruktúra kímélése,
  • Magyarország mellett a teljes régió bajba kerülne,
  • ráadásul részben a régió országai látják el energiával Ukrajnát, így az ukrán energiabiztonság is sérülne.

A Századvég elemzője szerint 

ez a típusú fenyegetőzés ráadásul nem igazán támasztja alá azt az amerikai és ukrán narratívát, hogy az energiaszállításokra Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt.

Tóth Máté energiajogász szerint az ukrán kijelentés „igazi européer fenyegetés a hirtelen a nyugati világ szeretett mintaországává előlépett Ukrajnától”. A szakértő a közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy Ukrajnát egy ilyen felelőtlen lépés miatt bíróság elé lehetne citálni, az ukrán akció pedig olyan vis maiort jelentene, ami miatt ellehetetlenül az orosz szerződés. 

Így nem az orosz fél lenne felelős a szállítás elmaradásáért, Magyarország pedig mentesülne a fizetési kötelezettsége alól. Tóth Máté megjegyezte, 

az ukrán fenyegetés nagymértékben kétségessé teszi azt az EU-s retorikát, hogy Oroszország „megbízhatatlan partner” 

és veszélyes az ellátás stabilitására.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mandiner.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.