Ellenzéket váltana a magyarok többsége

A Fidesz–KDNP támogatottsága jelenleg 55 százalékon áll.

2022. 06. 28. 5:50
null
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester, Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki szavazók közel egyharmada nem tud pártot választani – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

Egy most vasárnap tartott választáson a Fidesz–KDNP-nek 55 százalékos támogatottsága lenne, az ellenzéki pártok közül azonban mind­össze három ellenzéki párt jutna be a parlamentbe: Gyurcsány Ferenc baloldalon legerősebbnek számító pártja, a Demokratikus Koalíció hat százalékkal; a megújuló centrális erőtér jobb oldalán elhelyezkedő Mi Hazánk szintén hat százalékkal; illetve a parlamenten kívüli Kétfarkú Kutya Párt öt százalékkal.

A Nézőpont Intézet ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint reprezentatív közvélemény-kutatásából kiderül, hogy fej fej mellett áll a Jobbik és a Momentum. A két párt jelenleg 4-4 százalékon áll, míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a szavazatok 1-1 százalékára számíthatna, immár tartósan távol kerülve az önálló parlamentbe jutás lehetőségétől, és veszélyesen közel kerülve ahhoz, hogy a DK beolvasztási kísérletének áldozatává váljanak.

Az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a felmérés alapján a magyar választók 12 százaléka bár kritikus a kormányfő munkájával szemben, mégsem tud olyan ellenzéki pártot megnevezni, amelyre leadná szavazatát. Vélelmezhető, hogy az ellenzéki szavazók közel egyharmada kiábrándult a baloldali pártokból, ez igazolja az ellenzékváltó hangulat feltételezését.Múlt vasárnap országszerte időközi önkormányzati választásokat tartottak. A jelöltállító helyek döntő többségében a kormánypárti jelöltek győztek, megerősítve az április 3-i választási eredményt. A Nézőpont Intézet kutatása is alátámasztja, hogy míg a kormánypártok stabilan tartják magas népszerűségüket, az ellenzéknek nemcsak a szavazatszerzéssel, de a szavazatmegtartással is komoly gondjai akadnak.

Borítókép: ellenzéki politikusok (Fotó: Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.