Közélet

Bosszút kiáltanak és háborús bűncselekményről beszélnek az oroszok

Az orosz védelmi tárca még szombaton közölte, hogy repesz-robbanótöltettel felszerelt amerikai HIMARS-rakéták csapódtak a luhanszki régióban lévő Novoajdarban egy kórház épületébe, aminek következtében 14 ember életét vesztette.

Kilátásba helyezte a Donyec-medencei kórházak ellen végrehajtott, a „Nyugat által vezérelt” ukrán rakétacsapások elkövetőinek és megszervezőinek felelősségre vonását az orosz külügyminisztérium, háborús bűncselekménynek minősítve a történteket.

Ukrainian servicemen fire with mortars from their position not far from Bakhmut, Donetsk region on January 27, 2023, amid Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Anatolii Stepanov  / AFP

Az orosz védelmi tárca szombaton közölte, hogy repesz-robbanótöltettel felszerelt amerikai HIMARS-rakéták csapódtak a luhanszki régióban lévő Novoajdarban egy kórház épületébe, aminek következtében 14 ember életét vesztette, 24 pedig megsebesült. Az áldozatok túlnyomórészt a kórház betegei és alkalmazottai voltak. A tárca szándékossággal vádolta meg az ukrán felet. Szombaton ukrán tüzérségi csapás érte a Herszon megyei Nova Kahovka kórházát is, ott nem voltak áldozatok.

Az orosz külügyminisztérium vasárnapi közleményében kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot, mert miközben gyakran ítél el „imitált” orosz bűncselekményeket, „illegális törvényszéki” felelősségre vonással fenyegetőzve miattuk, szemet huny Ukrajna „barbár” cselekedetei felett.

A tárca hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és más NATO-országok reagálásának elmaradása „a nemzetközi humanitárius jog újabb szörnyű lábbal tiprása”, ami „ismét megerősíti a konfliktusban való közvetlen részvételüket és az elkövetett bűncselekményekben való részvételüket”.

Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a Twitteren közvetlen felelősséggel vádolta az Egyesült Államokat, rámutatva, hogy az amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőkkel végrehajtott csapások célpontjai „washingtoni egyeztetés tárgyát képezik”. A diplomata szerint „az amerikai adófizetőknek tudniuk kell, hogyan használják fel a pénzüket”.  Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak büntetőeljárást a novoajdari kórház elleni sorozatvető-támadás ügyében, és állapítsák meg, hogy az ukrán hadsereg részéről ki felelős a csapásokért.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke Telegram-csatornáján azt állította, a történtek Washington közvetlen részvételét bizonyítják a konfliktusban, attól félve, hogy elveszíti „gyarmatát”.

 

háborús bűncselekmény HIMARS orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek