Történelmi csodát láthat az, aki holnap hajnalban nem tud aludni

Történelmi pillanat közeleg az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA életében: a 38 éves legenda, LeBron James 36 pontra áll attól, hogy megdöntse a most 75 éves Kareem Abdul-Jabbar sokáig utolérhetetlennek tartott 38 387 pontos rekordját. A Los Angeles Lakers csarnokában felfoghatatlan magasságba szöktek fel a jegyárak, mert az biztosnak tűnik, hogy szerda vagy legkésőbb péntek hajnalban meglesz a csúcsdöntés. Van, aki 57 millió forintot sem sajnál egy jó helyért a pálya közelében.

2023. 02. 07. 16:58
BKN-BKO-SPO-LOS-ANGELES-LAKERS-V-NEW-ORLEANS-PELICANS NEW ORLEANS, LA - FEBRUARY 4: LeBron James #6 of the Los Angeles Lakers handles the ball during the gameagainst the New Orleans Pelicans on February 4, 2023 at the Smoothie King Center in New Orleans, Louisiana. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2023 N Fotó: Andrew D. Bernstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ekkora őrületre talán még sohasem volt példa. Az észak-amerikai kosárlabdának mindig is voltak szupersztárjai, akiknek a szuper teljesítménye a végletekig felkorbácsolta az érdeklődést, de ez már más, ez szinte túlmegy a józan ész határain. És abban is biztosak lehetnek, hogy magyar idő szerint szerda hajnalban sok millió ember ül majd a képernyők előtt, és lesi, hogy megtörténik-e a csoda. Ha most nem, akkor két nappal később, de ha így lesz, akkor az elmebaj már tényleg leírhatatlanná válik.

Arról van szó, hogy mindenki, még az is, aki amúgy nem követi különösebb figyelemmel az NBA hétköznapjait, szemtanúja akar lenni annak a pillanatnak, amikor egy bizonyos LeBron James nevű, nem is túl fiatal játékos sporttörténelmet ír. A csapata nem is botladozik, inkább kínlódik az alapszakaszban, az alsóházban kullog 25-29-es mutatóval, már az lenne meglepetés, ha bejutna a rájátszásba. Szombaton is kikapott New Orleansben 131–126-ra, attól a Pelicanstól, amely előzőleg zsinórban tíz meccset vesztett el, és ezzel a Lakers két győzelemmel és egy vereséggel zárta az ötmeccses idegenbeli körútját.

Ugyanakkor a 38 éves legenda, a minden idők legjobbja címet magának már biztosan megítélő LeBron James élete egyik legjobb szezonját futja. A meccsek zömén parádézik, kora ellenére rengeteg percet tölt a parketten. New Orleansben James 27 pontig jutott 9 lepattanóval és 6 gólpasszal, továbbá 40 percet töltött a parketten, vagyis a végsőkig kizsigerelték, hogy meglegyen a győzelem, hiába. Ez az azonban, ami most senkit sem érdekel, talán még a legelvakultabb Lakers-szurkolók számára is mellékes a csapat, most az a legfontosabb, hogy James ezzel a 27 ponttal történelmi magasságba emelkedett: már csak 36 pont hiányzik ahhoz, hogy lehagyja az NBA örökranglistáját 38 387 ponttal vezető Kareem Abdul-Jabbart. 

A Los Angeles Lakers most otthon folytatja az alapszakaszt, és magyar idő szerint szerdán hajnalban 4 órakor az Oklahoma City Thundert látja vendégül, pénteken pedig a Milwaukee Buckst fogadja ugyanebben az időpontban. Ha LeBron Jamesnek kijön a lépés, már az első találkozón megdöntheti az NBA pontrekordját, tőle nem káprázatos bravúr egy meccsen a 36 pont, ám ha ez most nem jön össze, az elképzelhetetlen, hogy a két találkozón ne hozna össze ennyit. Azaz emberi számítások szerint – feltéve, hogy nem sérül meg – napokon belül módosul a sokáig megdönthetetlennek hitt csúcs.

És ezzel kapcsolatosan tört ki az őrület. Az még rendben van, hogy Adam Silver, az NBA főigazgatója már bejelentette, 

átalakították a műsortervet, hogy az országos csatornák révén minél többen láthassák James csúcsdöntését. Azzal sincs semmi gond, hiszen arrafelé ez a szokás, hogy a történelmi találatot követően leállítják majd a játékot, és kisebb ünnepségen köszöntik majd a kétszeres olimpiai bajnokot.

 Ami viszont a jegyek árait illeti, arra nehéz megtalálni a megfelelő szavakat. 

A Thunder elleni meccsre a közvetlenül a pálya szélén található 161-es és 162-es számú ülőhely összesen 181 ezer dollárba kerül, azaz darabjuk átszámítva 36 millió forint. A busás összeg kifizetője ráadásul korántsem biztos, hogy tanúja lesz a történelmi pillanatnak, ha a négyszeres bajnok James 36 pontnál kevesebbet dob a Thundernak. Még hihetetlenebb az érdeklődés a Milwaukee elleni összecsapásra, részben amiatt, hogy az 1989 áprilisában visszavonult Abdul-Jabbar a Lakersben és a Bucksban töltötte a pályafutását, részben pedig azért, mivel nagyobb az esélye, hogy ezen a mérkőzésen jön el a várva várt James-kosár. Erre a meccsre 57 millió forintba kerül egy pálya széli ülőhely.

Kareem Abdul-Jabbar még az NBA legeredményesebb játékosa, de már nem sokáig Fotó: AFP

Ami a legolcsóbb bejutási lehetőségeket illeti, az Oklahoma City ellen 176, a Milwaukee ellen pedig 796 dollárról indulnak a jegyárak. Összehasonlításul: a Thunder következő, március 24-én sorra kerülő vendégjátékát már 60 dollárért is meg lehet tekinteni a Crypto.com Arenában. Annyi bizonyos, hogy a 75 éves Kareem Abdul-Jabbar is ott ül majd a pálya szélén a Lakers következő mérkőzésein, ami némiképp meglepetés, mert a jelenlegi és a leendő rekorder a múltban többször is egymásnak feszült különböző okok miatt, így kapcsolatuk igencsak fagyosnak mondható. 

Viszont aki itthon nem tud aludni szerda hajnalban, az kapcsoljon a Sport1 csatornára, ott élőben láthatja a csodát. Ha mégsem, akkor pénteken biztosan.

Borítókép: LeBron James a most következő csúcs előtt is az NBA legendájává vált (Fotó: Andrew D. Bernstein)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.