2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Húsz év csökkenés után ismét emelkedik a tuberkulózisos halálozások száma Európában

Húsz év folyamatos csökkenés után ismét emelkedik a tuberkulózis (tbc) okozta halálozások száma Európában - figyelmeztetett pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

  • Húsz év csökkenés után ismét emelkedik a tuberkulózisos halálozások száma Európában

Az elsősorban a tüdőt károsító fertőző betegség 2021-ben már 27 300 ember halálát okozta Európában, míg 2020-ban ez a szám 27 000 körül volt. A kontinens leginkább érintett országai Oroszország és Ukrajna voltak, előbbiben nagyjából 4900, utóbbiban 3600 tuberkulózisos halálozást jegyeztek fel.

Az emelkedő számokat a WHO szerint részben az magyarázhatja, hogy a koronavírus-világjárvány alatti leállások miatt a tbc-s esetek diagnózisa sok esetben elmaradt. Ezenkívül növeli a tuberkulózisos halálozások számát az is, hogy egyre elterjedtebb a betegséget okozó baktérium gyógyszerrezisztens mutációja.

A WHO európai részlegéhez tartozó 53 országban 2021-ben mintegy 230 ezren kapták el a tuberkulózist, amelyet baktériumfertőzés okoz. A megbetegedettek összesített száma az előző évekhez képest csökkenést mutat. Az elhalálozások számában észlelhető növekedés viszont amiatt lehet, hogy a pandémia okozta zavarok következtében számos esetben túl későn vagy egyáltalán nem is diagnosztizálták a betegséget.

A WHO azt is kiemelte, hogy 2021-ben már három tbc-s esetből egyet a rifampicin nevű antibiotikumra rezisztens baktérium okozott.

Tavaly októberben az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a 2021-es adatok alapján - szintén húsz éve először - globális szinten újra emelkedni kezdett a tuberkulózisban megbetegedettek száma. Mintegy 10,6 millió tbc-s esetet regisztráltak világszerte, ami 4,5 százalékos emelkedést jelentett a 2020-as év adataihoz képest.

Borítókép: illusztráció/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!