Közélet

Orosz–ukrán háború 402. nap – friss hírek

Mától Oroszország tölti be az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét, amit a világ az abszurditás új szintjének nevez.

Április elsejei tréfának tűnhet, de nem az: mától Oroszország tölti be az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét, amit a világ az abszurdítás új szintjének nevez.  A 15 tagú tanácsának élén havonta, vetésforgóban váltják egymást a tagországok, ezen a háború kitörése mitsem változtatott. 

Fotó: AFP

Oroszország legutóbb tavaly februárban vezette a tanácsot, ekkor indította el Vlagyimir Putyin az Ukrajna elleni inváziót. A háború kitörése óta több tíz ezer ember vesztette életét, köztük sok civil, és egész városokat pusztított el az orosz hadsereg. Hab a tortán, hogy Putyin ellen nemrég elfogatóparancsot adtak ki az ukrán gyermekek tömeges deportálása miatt.  

Állandó tagsága és vétójoga van az Egyesült Államoknak, Franciaországnak, Kínának, Nagy-Britanniának, valamint Oroszországnak. 

A nem állandó tagokat az ENSZ Közgyűlés – az egyenlő földrajzi képviselet elvének érvényesülésével – kétéves időszakra választja meg, a leköszönő tagokat nem lehet egyből újraválasztani.

Korábban Oroszország helyettes állandó képviselője, Dmitrij Poljanszkij tagadta, hogy missziója páriává válna az ENSZ-ben. „Egyáltalán nem. Úgy érezzük, hogy a Nyugat jelenleg veszélybe került az ENSZ-ben, mert több ország érti a mi álláspontunkat” – mondta az orosz képviselő. A The Guardian cikke szerint ami Putyin Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát illeti, Poljanszkij elutasította mint ami „teljesen irreleváns bármely tevékenységük szempontjából”. Az orosz vezető utoljára 2015-ben járt az ENSZ-központban.  

Fotó: AFP

Eközben politikai fronton a Nyugattal is javában zajlik a háború, helyi idő szerint pénteken Joe Biden amerikai elnök is felszólította Oroszországot, hogy azonnal engedjék szabadon a Walt Street Journal még múlt héten Jekatyerinburgban letartóztatott újságíróját. Az oroszok kémkedéssel vádolják a riportert, amiért akár 20 évre is börtönben maradhat. Az orosz törvényhozás a közelmúltban fogadta el azt a törvényt, amely szerint akár tizenöt év börtönt is kaphat az az újságíró, aki hamis információkat terjeszt a hadseregről. 

Egyre csökken az esélye annak, hogy az orosz–ukrán konfliktusban rövid távon enyhülés következzen be, erről is beszélt Olaf Scholz német kancellár egy pénteki interjúban, ahol kifejtette: évekig is elhúzódhat még a háború. 

Aggodalomra ad okot az is, hogy a világ fegyverkezési lázban ég, és egyre nagyobb az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy Oroszország vagy más nagyhatalom beveti az atomfegyvereket. Moszkva már megtette az első lépéseket ez irányba: taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba, amely szomszédos Lengyelországgal, a megnövelt kelet-közép-európai jelenlétének kulcsországával, továbbá Litvániával és Lettországgal. A jelek nem kedvezők.

Tajvan körül is egyre feszültebb a helyzet, Kína ismét vadászgépeket és drónokat küldött a térségbe, miközben az amerikai politikai elit továbbra is tajvani látogatásokkal feszíti a pattanásig feszült húrt a felek között. 

A háború előző napi friss híreit itt olvashatja.

 

 

 

20:49

Uniós és amerikai pénzből vásárol száz új lengyel páncélozott járművet Kijev

Ukrajna száz új KTO Rosomak típusú páncélozott harcjárművet rendelt Lengyelországtól - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki szerint személyesen kapta a megrendelést Denisz Smihal ukrán miniszterelnöktől.

19:39

Atomfegyvereket akar Kijev az észak-koreaiak szerint

Súlyos vádakkal illete Ukrajnát Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jo-dzsong, aki szerint Kijev arra törekszik, hogy atomfegyvereket szerezzen be - írta a KCNA állami médiára hivatkozva a Reuters. 

16:32

Az EU lett Ukrajna legnagyobb segélyezője – Brutális összegeket emészt fel a háború

Márciusban összesen 4,6 milliárd dollárnyi támogatás érkezett a partnerektől, az év eleje óta pedig csaknem 11 milliárd dollár nemzetközi támogatást kapott Ukrajna költségvetése – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség. 

15:34

Több muníciót ígért az Ukrajnában harcoló orosz csapatoknak Sojgu

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a lőszerellátás fokozását ígérte az Ukrajnát megszálló orosz erőknek ukrajnai főhadiszállásukon tett látogatásán. Eközben Oroszországban szombaton megkezdődött az éves tavaszi katonai sorozás.

15:06

Kitiltaná a kikötőkből az orosz LNG-t szállító hajókat az EU

Kitörő örömmel fogadta az EU energiaügyi biztosa azt a tervezetet, amely ellehetetlenítené az orosz LNG importját az unióba – írja Reuters. Mint Kadri Simson biztos szombaton fogalmazott: bár a döntésnek egyelőre nincs jogalapja, ugyanakkor fontos és határozott lépés a tiltás irányába. 

13:48

Összefogtak a nemzeti olimpiai bizottságok az orosz és fehérorosz sportolókért

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) végrehajtó tanácsa bírálta az ukrán kormányt, miután bejelentette, hogy az ország sportolói bojkottálják a jövő nyári párizsi olimpiára selejtező versenyeket, amelyeken oroszok és fehéroroszok is részt vesznek.

 

 

12:59

Brüsszeltől követelnek azonnali segítséget a gazdák az ukrán gabonadömping miatt

A magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy a Bizottság haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére – írta az Agrárminisztérium.

11:16

Égető az új autók hiánya Oroszországban: újraindulhat a szentpétervári volt Toyota gyár

A Toyota szentpétervári üzemének újraindítási tervéről ír egy orosz kormányzati forrásokra hivatkozó portál, miszerint az államosított kompexum hamarosan ismét termelhet. Azt még nem tudni, hogy orosz, vagy ázsiai márka költözik a gyárba. Oroszországban óriási hiány van új autókból.

10:35

Kemény árat fizet Ukrajna az IMF-támogatásért

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fontos és túlzás nélkül történelmi döntést hozott, amikor új, nagyszabású, hosszú távú megállapodás megkötését szorgalmazta Ukrajnával. Az ország a következő négy évben szilárd pénzügyi támogatást kap több mint 15,6 milliárd dollár értékben, amelyből idén mintegy 4,5 milliárd dollár kerülhet kiutalásra. 
Az IMF támogatásának köszönhetően az ukrán kormánynak lehetősége lesz további több tízmilliárd dollárt bevonni más külföldi partnerektől is. Kétségtelen, hogy ezek a források nemcsak a háború alatt, hanem az utána következő, nagyszabású újjáépítés során is elengedhetetlenek lesznek.

10:33

Közel tízezer ukrán menekült érkezett Magyarországra pénteken

 Az ukrán-magyar határszakaszon 5709-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4186-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek