Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztetett a török elnökkel és közölte Recep Tayyp Erdogannal, hogy a kahovkai gát felrobbantása "barbár cselekedet" volt Kijev részéről - jelentette a Tass hírügynökség.

Vlagyimir Putyin
Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

"Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a kijevi hatóságok nyugati kurátoraik javaslatára továbbra is az ellenségeskedés eszkalálására építenek, háborús bűnöket követnek el, nyíltan terrorista módszereket alkalmaznak, és szabotázst szerveznek orosz területen. Ennek szemléletes példája a Herszon régióban lévő kahovkai vízerőmű megsemmisítésére irányuló barbár cselekedet, amely nagyszabású környezeti és humanitárius katasztrófához vezetett" - áll a Kreml közleményében.

Putyin nyilatkozata egy nappal azután hangzott el, hogy az hasonló szavakkal Oroszországot tette felelőssé a robbanásért. Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője egy brüsszeli sajtótájékoztatón kijelentette: "Ez az eszkaláció újabb jele, amely példátlan szintre emeli az Ukrajna elleni orosz agresszió szörnyű és barbár jellegét".

Andrij Szadovij, a nyugat-ukrajnai Lviv polgármestere menekültek tömegére számít a kahovkai gát felrobbantása miatt az elárasztott területekről. „Az első buszok már elindultak. Jelenleg 3000 új szálláshelyet biztosítottunk a menekülteknek” – mondta a polgármester, aki emlékeztetett, hogy az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta a város már mintegy 150 ezer menekültet fogadott be az ország más térségeiből.

A kahovkai Ukrajna egyik legnagyobb tározója, amely keddre virradóra szinte teljesen megsemmisült egy robbantásban. A harcoló felek egymást vádolják a támadással. Az ukrán elnök szerint a Nova Kakhovka-gátat az oroszok robbantották fel, mert tartanak a kijevi ellentámadástól. Zelenszkij azzal is vádolta az oroszokat, hogy lövik a menekülni probáló ukránokat.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alá került részének megbízott kormányzója Telegram-csatornáján közölte, hogy a 

kahovkai vízerőmű zsiliprendszerének megrongálódása következtében 36 települést öntött el az ár, ahonnan mintegy 1500 embert evakuáltak, emellett 48 ideiglenes szállást alakítottak ki 2700 ember befogadására.

Egy elismert svéd katonai és politikai szakértő, volt svéd tiszt szerint az események azt mutatják, egyértelműen az ukránok érdekéhez fűzödik a gát felrobbantása. Rámutatott arra is, hogy az ukránok a robbanás után lezárhaták volna a víz folyását a Dnyipron, ám ezt nem tették, ami további súlyos károkat fog okozni orosz területeken.

lnök