Újabb szabálytalanságokra derült fény a Lánchíd felújítása körül

A Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési szerződés teljesítésével kapcsolatban a BKK Zrt. és az A-Híd Építő Zrt. is hibázott.

Forrás: www.kozbeszerzes.hu2022. 05. 20. 9:13
null
Budapest, 2021. augusztus 5. A felújítás alatt álló Lánchíd 2021. augusztus 5-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szabálytalanságokra derült fény a Lánchíd felújítása körül, amelyben a BKK Zrt. és az A-Híd Építő Zrt. is érintett – közölte honlapján a Közbeszerzési Hatóság. A tájékoztatás szerint 

a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési szerződés teljesítésével kapcsolatban az A-Híd Építő Zrt. mint nyertes ajánlattevő a 19 alvállalkozójából 12 főt késedelmesen, tehát nem az alvállalkozói tevékenység megkezdését megelőzően, hanem azt követően jelentett be az ajánlatkérő BKK Zrt.-nek. Ezzel összefüggésben pedig az is megállapítást nyert, hogy a BKK Zrt. nem tett eleget az alvállalkozói bejelentések ellenőrzési kötelezettségének.

A közbeszerzési törvény azonban világosan fogalmaz: az átláthatóság végett a nyertes ajánlattevő a szerződés teljesítésének időtartama alatt köteles előzetesen az ajánlatkérőnek valamennyi alvállalkozót bejelenteni.

Így ellenőrizhető ugyanis, hogy fennállnak-e kizáró okok az alvállalkozókkal szemben, illetve hogy megfelelően érvényesül-e a közpénzzel való felelős gazdálkodás elve.

A BKK Zrt.-nek pedig az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében  kötelessége lett volna ellenőrizni, hogy megtörtént-e az alvállalkozók bejelentése, ám ezt elmulasztotta – annak ellenére, hogy napi szintű helyszíni ellenőrzéseket folytatott, betekinthetett az építési naplóba, és rendelkezett az alvállalkozói számlákkal is – hangsúlyozta a Közbeszerzési Hatóság.

A  szabálytalanságok miatt – a közbeszerzés 20 milliárd forintot meghaladó becsült értékére, valamint a jogsértésekkel érintett 425 millió forintos összegre tekintettel – a Döntőbizottság mind a BKK Zrt.-vel, mind az A-Híd Építő Zrt.-vel szemben 15 millió forint bírságot szabott ki.

Borítókép: A felújítás alatt álló Lánchíd 2021 nyarán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.