„Bibliai méretű” exodus kezdődik?

Beköszöntött Olaszországba a nyári meleg, egyre több ­önállóan érkező gumicsónak köt ki a dél-olaszországi tengerpartokon. Az orosz–ukrán konfliktus a migrációra tett hatása máris érzékelhető, miközben újabb bevándorlási rekord dőlt meg.

2022. 05. 25. 6:18
Lampedusa, 2022. január 25. Európába igyekvő illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai elõtt 2022. január 24-én. Az olasz hatóságok hajói 280 migránst vettek a fedélzetükre. Hét illegális bevándorló a tengerbe veszett. MTI/AP/Pau de la Calle Fotó: Pau de la Calle Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború következtében megváltozott az Olaszországba érkező bevándorlók nemzetiségi összetétele, egyre többen érkeznek Egyiptomból és Bangladesből, miközben a tunéziaiak száma visszaszorult a harmadik helyre. Sajtóelemzések szerint a növekvő bevándorlási nyomás egyik oka, hogy az Afrikába induló gabonaszállítmányok a Fekete-tenger kikötőiben ragadtak.

Az olasz lapok szerint rövid időn belül súlyos élelmiszerválság kirobbanására lehet számítani Egyiptomban, Tunéziában, Szomáliá­ban, Laoszban és Líbiában, és emiatt nagy a valószínűsége annak, hogy az éhínség elől menekülők tömege indul útnak Európa irányába.

Az afrikai elvándorlás felerősödésével a Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészet is fellendült – figyelmeztet az Il Tempo napilap cikke. Egyre több észak- és közép-afrikai ország lakosa indul útnak, hatalmas összegeket fizetve a tengeri utazásért, hogy a jobb jövő reményében Európába juthasson. A civil szervezetek hajóinak flottája az afrikai partoknál felsorakozva várja a segítségre szoruló gumicsónakok segélyhívását.

 

Az Il Tempo megjegyzi: a norvég, német és spanyol civil szervezetek hajói nem igyekszenek a Fekete-tenger irányába, hogy ukrán menekültek megsegítésére siessenek. Inkább ravasz módon a szicíliai partoknál horgonyoznak le, hogy azonnal válthassák egymást a líbiai és tunéziai vizeken.

Az olasz lapok csendes megszállásnak nevezik a déli partokon zajló folyamatokat. Sajtóbeszámolók szerint a helyzet kaotikus, a gumicsónakok sok esetben a tengerparti fürdőzők között kötnek ki, majd utasaik egészségügyi ellenőrzés nélkül szétszélednek. A hatóságok aggódva szemlélik a kezelhetetlenné vált helyzetet. A 250 fő befogadására alkalmas lampedusai központban már most 857 bevándorló van.

Idén 17 690-en hajóztak át a Földközi-tengeren, hogy elérhessék Lampedusa szigetét és Szicília partjait, ami 28,5 százalékos növekedés a múlt év ugyanezen időszakához képest.

Évek óta emelkedik Olaszországban a migrációs nyomás: 2021 egészében több mint 67 ezren érkeztek, kétszer annyian, mint 2020-ban. A nyári hónapokban a migráció további erősödése várható, amelynek oka többek között az afrikai országokat fenyegető élelmiszerkrízis.

Az olasz jobboldali politikusok aggódva figyelik a bevándorlási folyamatokat. Matteo Salvini, a Liga vezetője Oroszország és Ukrajna azonnali békekötését sürgeti az élelmiszerválság elkerülésére.

Már harmadik hónapja tart a háború. A konfliktusnak több tízezer áldozata van. Problémát jelent a két ország mezőgazdasági termelésének leállása is. Oroszország és Ukrajna látja el a világ nagy részét élelmiszerrel. Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy felismerjük a közelgő katasztrófa fenyegetését. Nem nukleáris támadás vagy eltévedt lövedékek, hanem egy világszintű katasztrófa várható

 – elemezte a nemzetközi helyzetet Salvini a párt programját bemutató genovai találkozón. A jobboldali pártvezér úgy véli, „bibliai méretű népvándorlás” veheti kezdetét, olyan erőteljes elvándorlás, amelyhez képest Lampedusa legintenzívebb megszállása is feledésbe merül. A Liga főtitkára újra azt hangoztatta, senki sem küldhet könnyelműen fegyverszállítmányokat Ukrajnába. 

A háború megállítása mindenki kötelessége, a konfliktust az előtt kell megállítani, mielőtt a világméretű katasztrófa bekövetkezne

 – figyelmeztette a világ politikusait a szenátor. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke a Földközi-tengeren elhelyezett hajóblokád felállításával állítaná le a gumicsónakok érkezését és a civil hajók cirkálását, amelyet ő migránstaxiztatásnak nevez.

 

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók kimentésükre várnak egy bárkán a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa sziget partjai előtt 2022. január 24-én (Fotó: MTI/AP/Pau de la Calle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.