2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Külföld

Bayer Zsolt: Ukrajnában most olyan könyvégetés folyik, mint a náci Németországban + videó

Első hallásra talán apróságnak tűnő, de mégis azt gondolom, hogy fontos és megdöbbentő hír érkezett ismét Ukrajnából. Egy nő, bizonyos Olekszandra Koval – aki az ukrajnai könyvtárak ellátásáért felelős igazgató – közölte, hogy minél hamarabb el kell távolítani az ukrán könyvtárakból az ukrán gondolkodásmódra veszélyes és káros műveket. Nem fogják kitalálni, hogy kikre gondol, természetesen az orosz szerzők, köztük az orosz klasszikusok műveire.

  • Bayer Zsolt: Ukrajnában most olyan könyvégetés folyik, mint a náci Németországban + videó

Így tehát jelen állás szerint Ukrajnában, az ukrán könyvtárak ellátásért felelős igazgató szerint az ukrán gondolkodásmódra és az ukrán néplélekre veszélyes Dosztojevszkij, Tolsztoj vagy éppen Mihail Bulgakov. Ilyet már hallottunk.

Ha valakinek első hallásra is ismerős, az ne essen kétségbe, jó úton jár. Igen, ilyet már a náci Németországban mondtak. Ilyet már mondott Goebbels, aztán a mondatokat tettek követték, csak akkor nem az oroszokat kellett kidobni a szemétre, hanem a zsidó szerzők műveit. Szép nagy máglyák gyúltak akkor a náci Németország utcáin, arra hajigálták a német gondolkodásmódra és a német néplélekre káros műveket, elsősorban és természetesen zsidó szerzők műveit. És egy zsidó német szerző, Heinrich Heine már időben figyelmeztetett, már ezt megelőzően figyelmeztetett, amikor azt mondta: akik könyvek égetésével kezdik, azok emberek égetésével végzik.

Azt hiszem, Heinének minden körülmények között igaza van. És ha azt a kérdést is feltesszük magunknak, hogy ha az ukrán kultúrából egész egyszerűen kivonjuk az orosz kultúrát, akkor vajon mi marad? Hát ez az a kérdés, amire nagyon nehéz egzakt választ adni.

Egyben biztosak lehetünk: ha kivonjuk az ukrán kultúrából az orosz kultúrát, akkor ami marad, az szánalmasan és ostobán kicsinyke és kevés lesz. És legszebb ékköve a maradéknak nem lesz más, mint a péniszével zongorázó Zelenszkij, aki jelen pillanatban Ukrajna elnöke. De mi másnak is lehetne az elnöke ez az ember, mintsem annak az Ukrajnának, amelyik éppen könyvek égetésébe fog.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!