Az USA államtitkára is fenyegetőzött az Északi Áramlat elpusztításával

Ha Oroszország lerohanja Ukrajnát, akkor az Északi Áramlat 2 projektje így vagy úgy, de nem fog továbbhaladni – jelentette ki korábban Victoria Nuland, az Egyesült Államok államtitkára. A kijelentés különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt napokban több helyen is szivárgást észleltek az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken – írja az Origó.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 01. 16:46
Nuland, Victoria
Kijev, 2014. október 7. Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelõs államtitkár-helyettese a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem diákjai elõtt tart elõadást 2014. október 7-én. (MTI/EPA/Tecjana Zenkovics) Fotó: Tecjana Zenkovics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden egy február 7-i, néhány héttel a háború kezdete előtti sajtótájékoztatón – amit egyébként éppen Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott – az Északi Áramlat „végét” ígérte orosz támadás esetén egy újságírói kérdés nyomán. Úgy fogalmazott:

 

Ha Oroszország inváziót indít, tankok és katonák lépnek át Ukrajna határán, nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki.

 

Majd az újságíró visszakérdezése után hozzátette: „Ígérem, hogy képesek leszünk rá.”

Nem Biden volt azonban az egyetlen, aki az Északi Áramlat gázvezetékek végével fenyegetőzött.

Victoria Nuland, az Egyesült Államok államtitkára januárban beszélt arról, hogy ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, akkor annak komoly következményei lesznek a gázvezetékekre.

 

Ami az Északi Áramlat 2-t illeti, továbbra is nagyon határozott és egyértelmű megbeszéléseket folytatunk német szövetségeseinkkel, és ma szeretnék egyértelmű lenni önökkel. Ha Oroszország lerohanja Ukrajnát, akkor az Északi Áramlat 2 projektje így vagy úgy, de nem fog továbbhaladni

 

– fogalmazott Nuland, amire Tucker Carlson amerikai sztárműsorvezető is felhívta a figyelmet műsorában.

Mint ismert, az elmúlt napokban az Északi Áramlat gázvezetékein több helyen is szivárgást tapasztaltak. Svéd szeizmológusok azt közölték, hogy hétfőn két robbanást észleltek a vezeték nyomvonalán, az üzemeltető Nord Stream AG pedig arról tájékoztatott, hogy a három tengeri vezetéknek – az Északi Áramlat 1 vezetékpárjának és az Északi Áramlat 2 vezetékének – ugyanazon a napon történt megrongálása példa nélküli, és még megbecsülni sem lehet, hogy mennyi idő alatt lehet helyreállítani.

A meghibásodás vagy támadás után egyébként az amerikaiaknak hálálkodott Twitter-oldalán a volt lengyel külügyminiszter is a szivárgó gázvezetékért. Radek Sikorski meglepő bejegyzést tett közzé hivatalos Twitter-oldalán, amely szerint az Északi Áramlatokban kárt tevő balesetnek vagy támadásnak valamilyen köze lehet az Egyesült Államokhoz. A poszthoz azt írta:

 

Thank you, USA.

 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ügyben nyilatkozva egyébként nem tartotta kizártnak, hogy szabotázs történt – olvasható az Origó cikkében.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Victoria Nuland (Fotó: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.