Közélet

Saját aknáikon vergődnek át a támadó ukránok, aztán jön az orosz vérszivattyú

Az oroszoknak volt idejük megerősíteni védőállásaikat a hónapok óta készülődő ukrán támadás előtt, ráadásul még mielőtt odajutnának, az ukránoknak a saját maguk telepítette aknamezőkön kell átjutniuk – írta a The Washington Post. Nem irigylendő, az első világháború vériszapját felidéző kilátások.

Ha megindul a nagy garral beharangozott ellentámadás, illetve támadások, az ukrán hadseregnek a következőkön kell átjutnia: először is a saját maguk telepítette hatalmas aknamezőkön, amelyen – mint korábban büszkén mutogatták, sorban robbantak fel az orosz tankok –, majd az orosz árkok és egyéb védművek bonyolult hálózatán, amelynek a kiépítésére az ellenségnek bőven volt ideje, és amelynek célja olyan helyekre terelni a támadókat, ahol a védekezők tüzérsége ronggyá lőheti őket.

Kharkiv front line, Ukraine - 28 April 2023 Ukrainian serviceman of the 209th Battalion of the 113th Kharkiv Defense Brigade. The job of this brigade is to hold the position
Fotó: Shutterstock

Nem csekély feladatról van szó, és a kudarc eredménye vérfürdő lehet. A hadtörténelemben nem ritkák a figyelmeztető példák.

Nagyon olyan, mint az első világháborúban

– idézte a mértékadó amerikai lap, a The Washington Post Mark Cancian volt tengerészgyalogos tisztet, a Center for Strategic & International Studies szakértőjét, aki ezzel arra utalt, hogy a Nagy Háború lövészárokharcaihoz hasonló dimenzióban folyhat a vér a harctéren. „Ha az oroszok keményen küzdenek, nehéz lesz áttörni” – tette hozzá.

Részben ezért is történhetett, hogy a rég beharangozott támadás, legalábbis látványos formájában, késik: az ukránoknak meg kell keresniük a gyenge pontokat, különben az ellenfél könnyen csapdába csalhatja őket, az emberanyag pedig az ukrán hadseregnek szűkösebb és pótolhatatlanabb, mint az oroszoknak.

Nem elég, hogy az orosz erődítményrendszeren kell átjutniuk, amely még a világűrből is észlelhető, a halálos csapdákká vált mezőkön az ukránoknak először is korábban telepített saját aknáikat kell felszedniük. Ezt nem tehetik látványosan, nehéz gépeket kivezényelve, robbantásokkal, hiszen ezzel előre értesítenék az ellenséget, hol akarnak áttörni. Éjszaka kell menniük, és a kezüket használva egyenként hatástalanítani saját robbanószerkezeteiket.

Mindenkinek reszket a keze

– mondta az 1. tankzászlóalj műszaki egységének parancsnoka, akit biztonsági okokból Klimat fedőnéven idéz az amerikai lap.

Az ukránok támogatói korábban büszkén osztogatták az ukrán aknamezők hatékonyságát példázó videókat a közösségi médiában.

Az ukrán támadás fő helyszíne természetesen hétpecsétes titok. Az amerikai lap szerint sokan arra spekulálnak, hogy Zaporizzsja régiójában mérhetik a főcsapást, hiszen ott volna lehetőségük arra, hogy elvágják és elzárják a megszállt Krímet Oroszországgal összekapcsoló, oroszok ellenőrizte földhidat.  Azonban ott is erődítménylánccá változtatott mezőgazdasági területek hatalmas zónáján kellene áttörniük.

Az oroszok 

masszív műszaki akadályok rendszerét

építették ki, ami kemény akadály a csapatmozgatás szempontjából – mondta Szerhij Matvejcsukl, az ukrán műszaki csapatok igazgatóságának ezredese. És a probléma: az ukránok nyugati segítői szállításaikkal a támadáshoz szükséges eszközök szállítására koncentráltak, de elmulasztottak az orosz védelmi akadályok elhárítására alkalmas eszközöket adni – írta az amerikai lap. 

 

 

ukrán ellentámadás védmű aknamező Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek