Az ukrán Pravdának adott interjúban szidta a kormányt Karácsony Gergely + videó

A budapesti főpolgármester a beszélgetés során szinte csak Orbán Viktorról beszélt.

Magyar Nemzet
2022. 11. 26. 16:03
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. április 13. Karácsony Gergely fõpolgármester felszólal a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely az ukrán Jevropejszka Pravda újságnak adott interjút, amelynek megjelenését éppen Novák Katalin köztársasági elnök kijevi látogatásának időpontjára időzítették. A budapesti főpolgármester ezúttal is magyarul válaszolt az angolul feltett kérdésekre. „Egy politikus, aki erősebb Orbánnál! Ismerjék meg Karácsony Gergelyt, Budapest polgármesterét, aki támogatja Ukrajnát” – vezette fel a beszéletést az újságíró

Arra a kérdésre, hogy vajon Magyarország oroszpárti-e, Karácsony Gergely úgy válaszolt, hogy a magyar társadalom nagyon megosztott, és szerinte sokan állnak a kormány propagandájának hatása alatt, ezért azt hiszik, minden mögött az amerikaiak állnak. 

Úgy vélte, hogy a magyarok többsége együttérez az ukránokkal, amit az is bizonyít, hogy milyen melegen fogadták a menekülteket.

Arra a felvetésre, hogy egyesek Ukrajna területi szuverenitását is megkérdőjelezik, az ellenzéki politikus úgy felelt, ennek veszélyét valóban nem becsülné le. Véleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök pontosan tudja, hogyan manipulálja az országok közvéleményét, amire jó példa volt, hogy amikor Lengyelország, Románia és Magyarország ukrajnai területi igényeiről beszélt, akkor a magyar kormány nem határolódott el elég határozottan a szavaitól. 

Szerinte valóban van egy olyan réteg Magyarországon, akire hatással vannak az ilyen kijelentések, de a magyarok többsége is azt szeretné, ha a kárpátaljai magyarok békében élnének. 

Pozitív példaként említette az ellenzéki magyar médiát, amely hírt adott az oroszok ellen harcoló kárpátaljai magyarokról. 

Karácsony Gergely ezután arról magyarázott, hogy az egykor oroszellenes Orbán Viktor miért függ az oroszoktól. Szerinte ennek gazdasági okai vannak, illetve mivel a magyar kormány állandóan harcban áll az Európai Unióval, ezért a magyar miniszterelnök keleti szövetségesekkel – Oroszországgal és Kínával – próbálja erősíteni pozícióit. Úgy vélte, hogy ez a viszony aztán megváltozott, és most már Vlagyimir Putyin használja céljaira Orbán Viktort.

A magyar–ukrán viszonyról szólva arról beszélt, hogy Orbán Viktornak mindig kell egy ellenség, aki ellen harcolhat. Szerinte ezért megpróbálta ilyen ellenségként kezelni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, ám ez nem működött, ezért fordult ismét Brüsszel és a szankciók ellen.

A budapesti főpolgármestert arról is kérdezték, szerinte Magyarország kiléphet-e az Európai Unióból, amire azt felelte, szerinte erre nem fog sor kerülni.

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.